De-a lungul timpului, Romfilatelia a realizat numeroase timbre dedicate animalelor, atât sălbatice, cât și domestice, aceste proiecte având rol educativ și de promovare a faunei naționale și internaționale. Timbrul a devenit astfel un mijloc de informare în masă, având drept numitor comun imaginea pe care o reproduce și impactul pe care aceasta îl are asupra privitorului. Prima emisiune de mărci poștale a anului 2015 reia astfel una dintre cele mai îndrăgite tematici filatelice, fauna, introducând în circulație Campionii faunei, proiect realizat într-o manieră grafică și artistică de valoare, care se remarcă prin tehnica de execuție și bogăția cromatică a timbrelor și a întregului concept.
Cele patru timbre ale emisiunii ilustrează animale sălbatice care se disting prin diverse recorduri și performanțe ce le evidențiază de restul mamiferelor și le încadrează cu succes în celebra categorie știați că:
– Antilopa săritoare (Antidorcas marsupialis) este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei. Știați că acest animal poate face salturi în lungime de până la 15 m și poate atinge o viteză de până la 90km/h?
– Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei este ilustrată puma sau leul de munte (Puma concolor). La categoria știați că, remarcăm că puma este campioană la săritura pe verticală de aproximativ 5 m și poate sări de la o înălțime de 18 m.
– Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei prezintă imaginea celui mai mare membru din familia delfinilor – orca (Orcinus orca). Știați că denumirea de balenă ucigașă se datorează fălcilor puternice și celor 50 de dinți lungi și ascuțiți pe care aceasta îi are?
– Pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este reprezentat ghepardul (Acinonyx jubatus). Știați că ghepardul este cel mai rapid animal terestru? Acesta impresionează prin viteza alergării sale, putând atinge până la 112 km/h și o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde. De altfel, acest animal nu este doar cea mai rapidă felină de pe glob, ci și cel mai bun sprinter din regnul animal.
Toate aceste caracteristici și multe alte curiozități se regăsesc în pliantul informativ care oferă mai multe detalii și însoțește cele 4 timbre ale emisiunii filatelice.
Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre și blocul de 4 timbre.
Începând cu ziua de vineri, 16 ianuarie 2015, emisiunea de mărci poștale Campionii faunei va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Romfilatelia mulţumeşte Institutului Național de Biologie al Academiei Române și m.c. Academician Dr. Dumitru Murariu pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.