Stagiunea 2014 – 2015 a pieței românești de artă pare să aducă multe surprize și răsturnări de situație ținând cont de rezultatele ultimului trimestru al anului precedent. Suspansul și andrenalina, ce au însoțit licitațiile de artă de la finele lui 2014, par să revină în noul an. Primul eveniment al anului 2015 este dedicat în special colecționarilor de artă, provocându-i atât pe finii cunoscători ai artei românești importate, cât și pe iubitorii de artă entuziaști, ce cochetează cu începerea unei colecții profesioniste, să se aventureze într-o licitație extraordinară formată din colecții de artă cu istorie.
Opere alese, cu o stilistică deosebită, care intrigă și solicită spiritul publicului pasionat de artă mai mult ca în alte ocazii, compun expoziția deschisă începând cu vineri, 9 ianuarie. Colecțiile reunesc artă românească modern reprezentată de artiști precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, cu cea postbelică și contemporană însemnată de artiști de calibrul lui Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Horia Bernea, Constantin Piliuță, Ion Grigorescu, Ștefan Pelmuș, Ion Alin Gheorghiu, alcătuind astfel un lot spectaculos și tentant pentru colecționarii actuali.
Una dintre colecțiile prezente este cea a Luciei și dr.-lui Nicolae Ionescu, în care se evidențiază operele „În fata porții” de Nicolae Grigorescu, „Lectură” de Theodor Pallady – o operă reprezentativă pentru universul creației artistului, similară celor prezente în Muzeul Zambaccian, „Baia Suzanei” de Nicolae Tonitza, „Case vechi la Silistra” și „Interior la Targoviște” de Gheorghe Petrașcu – cea din urmă fiind o compoziție de excepție, „Rochia albastră” și „Garoafe” de Alexandru Ciucurencu.
Colecția Anamaria și Edgar Nicolau este o altă ofertă incitantă a noii licitații, în care se remarcă prin operele „Convoi de care, valea Orății” de Nicolae Grigorescu, „Nud” de Nicolae Tonitza, „Totemuri pe drumul de dimineață” de Ion Țuculescu – o pictură de o forță cromatică frapantă și reprezentativă pentru cea mai importantă perioadă de creație a artistului, „Madona 80” de Ion Alin Gheorghiu, „Prapor” de Ștefan Pelmuș.
Mai multe detalii despre noua expoziție vor fi dezvăluite în curând. Însă, până atunci, vă invităm să descoperiți cum arată universul unui colecționar de artă vizitând expoziția în perioada 9 ianuarie – 3 februarie 2015, la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5.