La editura Herald, în colecția Zen, a apărut volumul ”Zen și artele marțiale” de Taisen Deshimaru. Traducător: Radu Ciocanelea.
În fața lipsei unei statornicii a principiilor morale din lumea modernă, nu este de mirare că mulți se îndreaptă spre artele marțiale. Fără îndoială, în lumea periculoasă în care trăim este bine să te aperi. Retragerea egoistă din fața pericolului este un remediu mai rău decât răul care te asaltează. Cavalerii teutoni și templierii au dispărut, au rămas însă razboinicii Orientului și lumina Zenului veritabil. Samuraii nu vorbesc mult. Propria lor viață nu le aparține. Sunt gata în fiece clipă să-și sacrifice viața. Practicantul de arte marțiale este războinicul lumii moderne. Dar, în realitate, spiritul războinicului se poate aplica în toate acțiunile vieții cotidiene. A practica artele marțiale fără spiritul războinicului bushido nu este decât gesticulare inutilă și denaturare a tradiției veritabile. În Japonia, Zenul a influențat artele marțiale în același fel în care creștinismul i-a influențat pe barbari. Influența Zenului a dus la îndepărtarea de valorile materiale și la absența totalâă a fricii de moarte, la întărirea spiritului războinicului prin lumina trezirii. Raportul dintre Zen și artele marțiale se definește prin atitudinea neclintită în fața morții, controlul de sine, non-violența, disciplina fermă – fizică și spirituală – și respectul adânc față de maestru.
Taisen DESHIMARU (1914-1982) a fost discipolul lui Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, în calitate de succesor al acestuia, spiritul, esența profundă a Zenului. El este primul misionar trimis în Europa, fiind autorizat în acest sens de cele mai înalte autorități Zen ale țării sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronată și de alte școli de buddhism. A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii de la Forest University din India. Înainte de a se consacra unei vieți monastice, Taisen Deshimaru a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, India și China, și a făcut nenumărate călătorii în aceste ultime două țări. El cunoștea în profunzime filozofia orientală, studiind de asemenea și filozofiile occidentale. La intrarea în amfiteatrul Universității din Komazawa se afla o statuie de lemn, în mărime naturală, reprezentând un călugar așezat în postura de zazen. Taisen Deshimaru este cel care a servit drept model sculptorului, care a lucrat ținând cont de indicațiile și exemplul dat de Maestru.