Cea de-a 9-a ediţie a Zilele Filmului German a revenit timid, în perioada 31 octombrie – 06 noiembrie 2014, la Cinema Studio din București. În cadrul acestui eveniment deja consacrat în peisajul bucureștean, “vor fi prezentate filme artistice şi documentare recente, deosebite, care au găsit recunoaştere la festivaluri internaţionale”, a precizat Beate Köhler, Directoarea Goethe-Institut Bucureşti. Ca-n fiecare festival, selecția proiecțiilor respectă niște domenii tematice. Anul acesta, filmele de pe agenda festivalului au fost selectate de către regizorul german de origine română Alexander Nanau. “Subiectele filmelor şi documentarelor din acest an combină căutarea apartenenţei, a modelelor de viaţă şi, mai ales, a modelelor familiale din Germania de azi şi în lume”, a spus el. Opiniile legate de starea actuală a cinematografiei germane sunt foarte diferite: unii spun că e pe val, alţii sunt de părere că e pe moarte. Regizorul și curatorul Alexander Nanau adaugă: ”Este tânără, îndrăzneaţă, are personalitate şi umor, este puternică şi inteligentă – cinematografia germană, la cel mai înalt nivel al său de performanţă! Programat în deschidere, KREUZWEG (Patimile Mariei), în regia lui D. Brüggemann, câștigătorul Premiului pentru scenariu în cadrul Berlinalei din acest an, relatează povestea Mariei, în vârstă de 14 ani, crescută într-o comunitate profund catolică, altfel decât restul generației sale și care și-a găsit refugiul în credința ei în Dumnezeu. KREUZWEG vorbește despre suferințe psihice și fizice ale Mariei, aspect foarte bine conturat și în LOVE STEAKS, regia și scenariu Jakob Lass. O poveste de dragoste modernă, fără compromisuri. O variantă de traducere friptură ”în sânge” sau “bine făcută” o prezintă pe rebela Lara, asudând zi de zi în bucătăria unui hotel de lux. Clemens, un tip extrem de liniștit, modest, a cărui obiectiv, în afara masajelor de relaxare oferite clienților, a devenit ajutorul acordat Larei în lupta cu alcoolul și agresivitatea. Cei doi se ciocnesc întâmplător în liftul hotelului, scânteia iubirii se aprinde, iar combinația se dovedește în final a fi una chiar ”în sânge”. LOVE STEAKS a câștigat, printre altele, în 2013, patru premii la secțiunea “Noua cinematografie germană” – cea mai bună regie, cea mai bună producție, cel mai bun scenariu, cea mai bună dramă.
Spuneam la început că Festivalul Zilele Filmului German revine timid, din prisma numărului de proiecții selecționate pentru a fi împărtășite publicului bucureștean. Îmi aduc foarte bine aminte cea mai grozavă ediție (părere personală), cea din 2012, când în același număr de zile, m-am bucurat de 31 de filme, dintre care 19 de scurtmetraj şi 12 lungmetraje, firul roșu al acelei ediții fiind tema femeilor din spatele camerei şi viaţa femeilor în general. Îmi doresc să vă mai rețin atenția cu proiectul foto expozițional și complementar evenimentului, din foaierul Cinema Studio, a lui Alex Gâlmeanu, intitulat “112” (2009), pe tema violenței domestice.
”Filmele cuprinse în programul Zilele Filmului German şi-au avut premiera în cadrul a cinci dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume şi reprezintă experienţe cinematografice de neratat”, se arată într-un comunicat al curatorului Alexander Nanau.
Programul complet il puteti accesa aici
Filmele vor fi subtitrate în limba română.
Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Cinematografului Studio, la preţul de 10 lei/biletul sau în varianta de abonament (4 intrări la preţul de 28 lei).
Oana LĂZĂROIU