Joi, 30 octombrie 2014, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc cea de-a cincisprezecea întâlnire „Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici“, având ca temă: “Despre fenomenul pelerinajelor în România contemporană”. Invitatul acestei ediţii este Mirel Bănică, autorul volumului “Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană”.
Mirel Banică este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). În prezent, este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane. Domenii de cercetare şi specializare: socioantropologia religiei, sociologia memoriei, geopolitica, antropologia mediilor virtuale. Este membru al Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Sociale ale Religiei, Paris.
„(…) În modernitate, mass-media nu mai transmite mesaj religios, ci îl creează. Mass-media ne spun ce este pelerinajul, ce este postul, ce este contracepţia, ce înseamnă să ai un comportament cuvios. Dar nu este mereu cum ne prezintă mass-media. Această frământare care există, inclusiv prin pelerinaje, arată şi transformările religiei, dar şi cele imense care au loc în acest moment cu societatea noastră, pentru că pelerinajul este un barometru al schimbărilor. Sunt oameni care au crescut fără religie, cărora le era greu să îşi cumpere o Biblie înainte de anii ’80, şi care acum se văd cu o libertate absolută. Îmbătrânesc, sunt la pensie – vorbesc acum doar de anumită categorie de pelerini că sunt mai multe – şi caută un sens vieţii lor. Faptul că ei au crezut că o parte din adevărul spiritual şi că o parte din calea de urmat se găseşte în această lume a credinţei, cu ghilimele de rigoare, nu e nimic de condamnat, dar trebuie înţeles bine şi nu judecat“. (Mirel Bănică / fragment din interviul „Pelerinajul este drama existenţei noastre, cea mai profundă“; Suplimentul de Cultură, anul X. nr. 446)