Indexul Sustenabilităţii Societăţii Civile (CSOSI) pentru Europa şi Eurasia, produs de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), evaluează progresele în dezvoltarea unei categorii largi de organizaţii ale societăţii civile nonprofit active în regiunea Europei şi Eurasiei. Ediţia din acest an acoperă evoluţiile societăţii civile din timpul anului 2013. Indexul urmăreşte progresul sectorului societăţii civile din perspectiva a şapte dimensiuni ale sustenabilităţii în 29 de ţări pe parcurusul ultimilor 17 ani. El examinează cadrul general de dezvoltare a societăţii civile, cu o atenţie deosebită acordată pentru cadrul legislativ, capacitatea organizaţională, sustenabilitatea financiară, advocacy, furnizarea de servicii, infrastructura şi imaginea publică. Raportul descrie şi punctează dezvoltarea societăţii civile în fiecare ţară şi în ansamblul regiunii.
Organizaţiile societăţii civile din Europa şi Eurasia beneficiază în general de niveluri crescute de participare a cetăţenilor, iar proeminenta lor atrage din ce în ce mai mult atenţia guvernelor, potrivit ultimei versiuni a Indexului Sustenabilităţii Societăţii Civile (CSOSI) realizat de USAID. În acest an Indexul arată şi că ţările din Europa şi Eurasia au continuat să se mişte pe traiectorii diferite în 2013. În timp ce unele ţări au crescut participarea cetăţenilor în politicile publice, altele au căutat să închidă spaţiul pentru activităţi civice. Anul 2013 a fost marcat de trenduri noi sau consolidate, mergând de la o cerere fară precedent din partea societăţii civile de a-i fi ascultată vocea până la adoptarea de legi noi care fie constrâng, fie permit dezvoltarea societăţii civile. Până la introducerea de noi mecanisme care instituţionalizează participarea cetăţenilor în dezvoltarea politicilor publice. Deşi sectorul societăţii civile din regiune este departe de a fi sustenabile pretutindeni, cetăţenii au continuat să se organizeze şi să ceară guverne mai responsabile, transparente şi eficiente. Sectorul societăţii civile demonstrează de asemenea o maturitate şi o consolidare crescute în multe dintre ţările din regiune.
Sustenabilitatea organizaţiilor societăţii civile din România a fost afectată de o serie de regrese în 2013, inclusiv datorită presiunii crescânde a autorităților publice asupra organizațiilor de tip watchdog precum și datorită reflectării negative a activității societății civile de către mass media. În ciuda crizei economice persistente și a criticilor privind corupția politică, coaliția la putere a deținut o majoritate stabilă și substanțială în parlament aproape fără opoziție. Societatea civilă a devenit astfel principalul factor de presiune pentru respectarea statului de drept și împotriva tendințelor antidemocratice, corupției, lipsei de transparență și a proastei gestiuni a resurselor publice.
Indexul a fost transformat substanţial faţă de originile sale – a fost extins de la acoperirea a 21 de ţări în regiunea Europa şi Eurasia până la 60 de ţări în diferite regiuni din lume. Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile are deosebită plăcere de a fi partenerul USAID pentru elaborarea Indexului în România.
Raportul pentru România se găseşte aici: http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pdf
Raportul complet poate fi accesat aici: http://www.usaid.gov/europe-eurasia-civil-society .