De curând, la Editura Humanitas Fiction, în colecţia “Raftul Denisei” a apărut volumul “Şi atunci ne-au terminat” de Joshua Ferris, în traducerea din limba engleză a Corneliei Bucur.
În 2007, “Şi atunci ne-au terminat”, romanul de debut al tânărului scriitor american Joshua Ferris, a ţâşnit ca un fulger: i s-a acordat PEN/Hemingway Award, a ocupat primele locuri în topurile de vânzări din SUA şi a fost tradus în douăzeci şi cinci de limbi.
Acţiunea romanului de faţă se petrece în anul 2001. Explozia internetului face ravagii în companiile americane. Concedierile lovesc o nenumită agenţie de publicitate din Chicago, ai cărei angajaţi trăiesc sub un asediu psihic cu atât mai stresant, cu cât numărul lor se diminuează pe zi ce trece. Romanul este scris la persoana întâi plural, iar vocea – uneori ironică sau sarcastică, alteori plină de compasiune – a unui „noi” care are imediat priză la cititori captează dinamica unei culturi standardizate: cea a cubiculelor corporatiste, cu bârfa atotstăpânitoare, farsele pe internet şi tot mai desele pauze de cafea. Dacă la început personajele par a alcătui o colecţie de „arhetipuri de birou”, pe parcursul romanului, odată cu dezvăluirea dramelor personale, devin credibile şi captivante. Ieri Tom Mota, Joe Pope, Janine Gorjanc, Marcia Dwyer sau Benny Shassburger erau copywriteri şi designeri de top, azi fie trebuie să părăsească agenţia, fără să li se dea nici o explicaţie, fie să continue să lucreze sub semnul fricii. Cu un umor debordant, Joshua Ferris spune o poveste adevărată despre supravieţuire, în care se regăsesc tot mai mulţi cititori.
Născut în 1974, JOSHUA FERRIS este considerat unul dintre cei mai valoroşi scriitori americani tineri. A studiat literatura engleză şi filozofia la University of Iowa până în 1996, apoi s-a mutat la Chicago, unde a lucrat în publicitate. Şi-a obţinut masteratul în creative writing la UC Irvine. Prima lui povestire, “Mrs. Blue”, a apărut în Iowa Review, în 1999. A mai publicat povestiri în reviste prestigioase precum: The New Yorker, Tin House, Prairie Schooner, Best New American Voices, Granta. Romanul său de debut “Şi atunci ne-au terminat” (Then We Came to the End), apărut în 2007, a devenit imediat bestseller, a câştigat PEN/Hemingway Award for Best First Novel şi Barnes and Noble Discover Award, a fost ales printre 10 Best Books of 2007 de The New York Times, a figurat în Top 10 Fiction Books pe 2007 al revistei Time (ocupând poziţia a doua) şi a fost finalist la National Book Award în acelaşi an. Până în prezent, romanul a fost tradus în douăzeci şi cinci de limbi. În ianuarie 2010 vede lumina tiparului cel de-al doilea roman al lui Joshua Ferris, “The Unnamed”, care a entuziasmat deja critica literară americană.