Joi, 19 iunie 2014, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc o audiţie specială şi o dezbatere prilejuită de cea mai recentă apariţie a editurii Casa Radio, audiobook-ul ”Maria Banuş citeşte din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944”, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”. Invitaţi sunt istoricul literar Geo Şerban, artistul Tudor Banuş – fiul Mariei Banuş – şi criticul literar George Neagoe (recent laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România la secţiunea Cartea de debut, pe anul 2013). Moderator: Daria Ghiu (redactor Editura Casa Radio).
”Maria Banuş citeşte din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944” conţine o înregistrare inedită Radio România datând din 4 martie 1999, realizată de Emil Buruiană pentru Noua Fonotecă de Aur şi prezentată de Geo Şerban. Dacă în 2009 Editura Casa Radio publica o selecţie cuprinzătoare din poezia Mariei Banuş, în lectura autoarei, sub numele de Zăbale rupte (carte+CD), audiobook-ul de faţă reproduce câteva secvenţe de jurnal, alese exclusiv de către autoare pentru a fi citite la radio. Sunt momente cuprinse în perioada 1943-1944, publicate în volumul Sub camuflaj (Cartea Românească, 1978). Acest audiobook, cu vocea gravă a scriitoarei, nu este doar o frântură din viaţa Mariei Banuş, ci, mai mult decât atât, este cronica unei societăţi aflate sub semnul tensiunilor istoriei. Documentul audio apare la doar câteva luni de la împlinirea a 100 de ani de la naşterea poetei Maria Banuş, pe 10 aprilie, moment celebrat prin publicarea, în integralitatea lor, a celor două volume a ”Însemnărilor mele” (1927-1999), ediţie îngrijită de Geo Şerban, la Editura Cartea Românească.
Audiobook-ul ”Maria Banuş citeşte din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944” este şi un document grafic important: conceput de către artistul Daniel Ivaşcu, el pune în valoare tocmai ideea de cenzură, mască, deghizare, text, subtext, imagine camuflată, şi redă – alături de fotografii din perioada 1940-1944, din arhiva familiei Banuş – pagini de jurnal, aşa cum au fost ele pregătite de scriitoare pentru a fi citite. Altfel spus, suntem martorii întoarcerii – posibile numai după 1989 – la „real”, un real incredibil de nud, vulnerabil, lipsit de pseudonime şi alte subterfugii literare.
Albumul ”Maria Banuş citeşte din Sub camuflaj. Însemnări 1943-1944” este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro), la preţul de 23 lei. De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, inclusiv din marile lanţuri de librării din Bucureşti şi din ţară.