În perioada 30 iunie- 3 iulie 2010, scriitorul Radu Pavel Gheo este invitat la Festivalul de Proză Scurtă din Serbia, desfăşurat în oraşele Kikinda şi Belgrad. La festival vor participa 25 de scriitori invitaţi din 17 ţări. Ţara cu statut special este Olanda. Invitaţi speciali sunt: Lee Brackstone – publishing director pentru proză la Faber &Faber şi Jim Hinks – editor al revistei Comma Press.
Radu Pavel Gheo va participa la lecturi publice care vor avea loc pe parcursul celor patru zile de festival şi la o masă rotundă cu tema „Cum ajungi să publici în străinătate”. Scriitorul român va susţine conferinţe de presă, atât la Kikinda cât şi la Belgrad, alături de ceilalţi scriitori invitaţi.
Radu Pavel Gheo (n. 1969, Oraviţa) este absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea de Vest Timişoara (1994). Este redactor şi traducător al Editurii Polirom şi redactor al revistei “Orizont” din Timişoara. A publicat proză scurtă, eseuri, critică şi traduceri. Deţine rubrici permanente în săptămânalul ieşean “Suplimentul de cultură” şi în revistele lunare “Orizont” din Timişoara şi “Noua literatură” din Bucureşti.
Volume publicate: “Valea Cerului Senin” (proză scurtă, Athena, 1997); “Despre science fiction” (studii teoretice, ediţia I, Omnibooks, 2001; ediţia a II-a, Tritonic, 2007); “Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a” (eseuri, ediţia I, Polirom, 2003; ediţia a II-a, Polirom, 2005); “Românii e deştepţi” (eseuri, ediţia I, Polirom, 2004; ediţia a II-a, Polirom, 2006); “Fairia – o lume îndepărtată” (roman, Polirom, 2004); “DEX-ul şi sexul” (publicistică, Polirom, 2005), “Numele mierlei” (2008), “Noapte bună, copii!” (2010). A coordonat împreună cu Dan Lungu volumul “Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (Polirom, 2008).
A fost distins, printre altele, cu premiul revistei “Sfera politicii” pentru cea mai bună traducere a unei lucrări de ştiinţe politice (Leo Strauss, “Cetatea şi omul”, Polirom, 2000); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul “Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a “(2003); premiul „Ioan Slavici” pentru merite culturale (2005); premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judeţean Timiş (2005); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul “DEX-ul şi sexul” (2005); diplomă de excelenţa în domeniul cultural, acordată de Primăria Timişoara (2007).
A apărut în mai multe antologii de proză şi eseuri din România, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse în franceză, germană, maghiară, polonă, sîrbă, slovenă. În anul 2007 a scris o piesă de teatru, “Hold-Up Akbar SAU Toţi în America”, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2003), al PEN CLUB România (2004) şi membru fondator al Asociaţiei Culturale CLUB 8, Iaşi.