spot_img

Întâlniri poetice în cadrul TNCP / FIPB

Sâmbătă, 17 mai 2014, în Cafeneaua ”La Muzeu” din București, a avut loc o lectură publică la care au luat parte mai mulți poeți, din Republica Moldova și România, evenimentul făcând parte din Târgul Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București. Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Ioan Groșan. Au citit: Alexandru Vakulovski, Mihai Vakulovski, Moni Stănilă, Jose Pablo, Vlad A Gheorghiu, Ioana Crăciunescu, Eugen Suciu. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.


”Mă bucur să prezint această seară de poezie pentru că este mare lucru să vezi atâția iubitori de poezie la un loc și, mai ales, atâția făuritori. Este ultima seară de poezie, mâine se termină festivalul. Vom începe într-o anumită ordine alfabetică, dar nu de la A la Z ci de la Z la A. Așa că începem cu Alexandru Vakulovski”, a spus Ioan Groșan, în deschiderea evenimentului.

Alexandru Vakulovski: ”Nu mi-am închipuit că mă va prezenta cândva Ioan Groșan. În lucrarea mea de licență am vorbit despre câteva lucrări ale dumnealui”.

Ioan Groșan: ”Ei vin din Basarabia noastră cu o forță și o expresivitate ieșite din comun și aduc un aer proaspăt”, a apus amfitrionul despre poeții moldoveni prezenți la această lectură publică.

Următorul la microfon a fost Mihai Vakulovski, acesta oferind publicului mai multe poeme din volumul ”Riduri”.

”Voi citi dintr-un manuscris la care lucrez acum și mă bucur că este doamna Cesereanu aici, pentru că are legătură cu ce am vorbit mai devreme”, a spus Moni Stănilă despre textele pe care le-a prezentat.

Ioan Groșan: ”Vreau să remarc faptul că suntem puțini dar buni, ca să îl parafrazez pe Negruzzi și mă bucur că alături de noi sunt poeți care vor citi în a doua parte a maratonului nostru. Aici e doar o parte din eveniment, restul va continua în Rotonda Muzeului Literaturii.”

Jose Pablo a fost următorul la microfon. ”Am onoarea să citesc pe lângă așa scriitori, mulți poeți valoroși”, a spus scriitorul.

Prezent a fost și Vlad A. Gheorghiu. ”Se vede că așchia nu sare departe de trunchi, tatăl său Adrian Alui Gheorghe este în sală, dar este cu totul alt stil și asta ne bucură”, a spus Groșan despre tânărul poet.

Pentru iubitorii de poezie a citit și Marius Conkan, pe care amfitrionul l-a salutat pentru că ”a fost echinoxist și ne continuă tradiția”.

”Am o mare admirație pentru Ioana Crăciunescu cel puțin pentru două volume, ”Supa de ceapă” și ”Iarna clinică”. Ea cred că ne va citi dintr-un volum care sper să apară cât mai curând,”Mon General”,  un grupaj pe care îl cunosc și care cred că reprezintă chintesența Ioanei. Mă leagă o mare prietenie de poetă dar și de actriță, pe care o cunoașteți cu toții”, a spus Ioan Groșan despre poeta și actrița Ioana Crăciunescu, mereu o prezență șarmantă.

”Aș dori să fiu pe măsura prezentării. Este foarte adevărat că acest Mon General, nu știu dacă este bun sau rău, dar îmi este atât de drag încât deși este aproape gata îl tot țin la mine și îl dau doar prietenilor, din când în când, în lecturi întâmplătoare”, a spus invitata.

Despre autoexigențe în scris ar fi putut vorbi și poetul Eugen Suciu. ”Ioana spunea la început că o împiedică să publice imediat Mon General faptul că a lucrat mult la acest volum și are o mare exigență față de aceste versuri. Eu cred că o astfel de exigență are și Eugen Suciu care, după Bucuria anonimatului, a publicat rar, cizelându-și la extreme poemele. Eu cred că acest volum, care a apărut de curând, Țeasta, dar care are deja un număr record de cronici, toate pozitive, este excepțional”, a spus Groșan despre cel din urmă poet care a susținut o lectură publică în cadrul acestei întâlniri.

Eugen Suciu a citit două poeme din cel mai recent volum al său, ”Țeasta” (editura Tracus Arte, București, 2014)

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508