La Centrul de Educaţie Ecologică al Grădinii Botanice ”D. Brandza” din București poate fi vizitată expoziția ”Tiparele vieții”, organizată de Universitatea din Bucureşti, Grădina Botanică ,,D. Brandza” a Universităţii din Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Curatori/ Organizatori: Daniela Frumuşeanu, Anna-Mária Orbán, Alexandru Mărginean, Paulina Anastasiu, Eugenia Niţă. Conf. Univ. Dr. Daniela Frumușeanu a fost prezentă sâmbătă, 17 mai 2014, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române unde, în cadrul Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București, a prezentat proiectul ”Tiparele vieții”, într-un dialog cu scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.
”Suntem la un proiect multiart, un proiect propus de către Conf. Univ. Dr. Daniela Fruimușeanu și o echipă cu care domnia sa a colaborat, adică Anna-Mária Orbán, Alexandru Mărginean, Paulina Anastasiu, Eugenia Niţă, dar și aproape 30 de studenți. Proiectul acesta a început acum câțiva ani și are o legătură cu Centrul de Educație Ecologică ce se află la Grădina Botanică ”D. Brandza” din București. Vă întrebați care este legătura între arta vizuală și poezie, mai ales poezia contemporană. Mi s-a propus de către Anna-Mária Orbán și Daniela Frumușeanu să facem o selecție a unor poeme cu temă vegetală. Am oferit chiar și câteva poeme scrise mine, pentru că mă regăseam în acest concept al gândirii care nu este devoratoare ci este o gândire ce are latură edenică. Dacă ar fi să ne luăm după o interpretare după Apocalipsa Sfântului Ioan, lumea, la sfârșitul ei, va reveni în a șasea zi a facerii, unde toate vietățile pământului se hrăneau cu roadele pământului. Mai important decât asta este faptul că ele nu aveau conștiința răului pentru că încă nu se săvârșise păcatul biblic. Îmi imaginez aceste tipare ale vieții dintr-o perspectivă multiart, vizuală. Mai cu seamă că ce îmi place în acest proiect este faptul că inițiatorii au gândit ca toate materialele cu care lucrează studenții de la Universitatea Națională de Arte București sunt ecologice. Dar despre asta vă va spune mai multe doamna Daniela Frumușeanu, care a scris și o carte foarte interesantă despre aceste elemente vegetale, care pot deveni și limbaj plastic dar și semantică vizuală”, a spus Dan Mircea Cipariu, amfitrionul întâlnirii.
”Pe lângă cele menționate de Dan Mircea Cipariu vreau să adaug că acest eveniment e dedicat celor 150 de ani de la înființarea Universității din București și a Universității de Artă. Ne-am gândit, cu tot cu studenți, să marcăm sugestiv aceste evenimente. Aș vrea să menționez că fără ajutorul domnului Dan Mircea Cipariu acest eveniment s-ar fi limitat la a fi o expoziție obișnuită, cu o vizibilitate mare, totuși, pentru că spațiul din Grădina Botanică este foarte vizitat. Munca artistică, a profesorilor și studenților, vizează mult latura interactivă care, până la urmă, înseamnă educația prin artă a publicului. E importantă și prezența artiștilor. Cred că a dispărut oarecum acea imagine a artistului care creează în atelierul său și care nu dorește să fie cunoscut. Eu pledez pentru artistul care vrea să fie înțeles. Arta trebuie să fie înțeleasă de cei pentru care este făcută. ”Tiparele vieții” este, în esență, o valorificare artistică a materialul vegetal oferit de serele Grădinii Botanice. Am structurat în patru acest proiect.
Am realizat panouri decorative, prin tehnica colajului, cu ajutorul fragmentelor de plante uscate. Practic studenții, sub coordonarea profesorilor (Anna-Mária Orbán, Daniela Frumușeanu și Alexandru Mărginean), au utilizat plantele, realizând tot felul de compoziții cu ajutorul liniei, punctului, care de data aceasta înseamnă semințe, frunze, crengi.
După această etapă am realizat panouri decorative imprimate și draperii coordonate cromatic, structural, dimensional.
Studenții participanți au făcut o vizită în sere și, după ce au fotografiat plantele de care au fost interesați, au editat în programele specifice, urmărind o anumită dinamică vizuală a formelor.
Ca noutate, alături de secțiunile menționate până acum, Anna-Mária Orbán, având două studente de la tapiserie, a transpus în lână două lucrări
Ne dorim ca această expoziție să fie vizitată. Reprezintă efortul unei echipe formată din 29 de studenți și trei profesori, cu spirijinul dnei biolog Eugenia Niță și a doamnei director al Grădinii Botanice ”D. Brandza”, Paulina Anastasiu.” (Daniela Frumușeanu)
Parteneri: Uniunea Artiştilor Plastici din România, Muzeul Naţional al Literaturii
Române, Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul
Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB).
Sponsori: Rembrandt Art Centre şi Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor
din România (APLER)
Dorina CIOPLEA