Joi, 6 martie 2014, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Artmark organizează două licitații. Astfel, de la ora 19.00, va avea loc Licitația Colecția Gen. Constantin Doncea, viceprimar al Bucureștiului între 1974-1978, iar de la ora 20.00, Licitația Epoca de Aur. Aceasta din urmă poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5, în perioada 21 februarie – 5 martie.
Expoziția „Epoca de Aur” de la Artmark propune colecționarilor 100 de loturi care prezintă amintiri din trecutul recent al poporului român. Unul dintre cele mai valoroase a aparținut lui Gheorghe Pană, primar al Bucureștului (1980-1985) și arhitect ideologic executant al Bucureștiului ”de aur”, care a primit în dar de la Nicolae Ceaușescu un Ceas Eterna din aur alb cu 21 de rubine (preț de pornire: 1.200 euro). În aceeași categorie de bunuri de lux se află și haina din blană de vulpe polară (preț de pornire: 900 euro) care i-a aparținut Elenei Ceaușescu sau serviciile de veselă din porțelan aurit (de la 180 euro) care au aparținut cuplului Ceaușescu.
Colecționarii Epocii de aur vor putea deopotrivă licita pentru o carte poștală trimisă de Ion Iliescu lui Paul Niculescu-Mizil (preț de pornire: 50 euro) sau pentru o colecție de 207 de distincții românești dintre 1930-1980 (preț de pornire: 300 euro) sau pentru ediția limitată a mapei filatelice dedicate inaugurării complexului energetic ”Porțile de Fier” (preț de pornire: 50 euro). Dintre loturile expoziție nu puteau să lipsească un afiș cu CiCo, șampania Premiant, cutia bomboanelor Dezrobirea sau personajul Mihaela al anilor ’70.
În expoziție, pe lângă obiectele familiei Ceaușescu, publicul poate admira sabia de protocol a conducătorului primită cu dedicaţie din partea Armatei Române (preţ de pornire: 1.000 de euro). Dintre loturi se remarcă un document rar, care reprezintă o notă de plată externă cu semnătura olografă a dictatorului român (preț de pornire: 100 euro), care se obliga să restituie 40 de milioane de dolari prin minereu de fier și credite de la diverse organisme financiare străine.
Însă, dincolo de datoriile externe, expoziția cuprinde dovezi ale relațiilor diplomatice diverse susținute de Nicolae Ceaușescu și alți lideri comuniști precum George Macovescu. Cel mai valoros trofeu diplomatic este chiar un trofeu de vânătoare, o blană de leopard (preț de pornire: 1.200 euro), primită în dar de Ceaușescu de la un lider african, care știa de pasiunea conducătorului român pentru vânătoare. Se pare că și Richard Nixon știa de pasiunea acestuia pentru arme întrucât la întâlnirea oficială din 1973, Ceaușescu a fost invitat să viziteze fabrica de arme Colt, momentul fiind înregistrat într-o fotografie. Alte imagini din expoziție îl înfățișează pe Ceaușescu alături de Tito, Gorbaciov sau Nixon.
George Macovescu se bucură la rândul său de cadouri de protocol însemnate precum un ceainic miniatural autentic (preț de pornire: 200 euro) din partea lui Indira Ghandi sau o tavă din argint oferită de Charles de Gaulle (preț de pornire: 1.500 euro).
Cea de-a doua secțiune a expoziției este dedicată Licitației „Colecției Generalului Constantin Doncea” care aduce în atenția pasionaților de frumos povestea unui colecționar atipic epocii sale și opere de artă create de cei mai importanți artiștii români. Luchian, Pallady, Dărăscu, Ressu și Dimitrescu sunt doar o parte din numele marilor artiști care compun colecția acestuia și imaginea omului Constantin Doncea