Astăzi, 22 iunie 2010, ora 15:30, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER – Str. Al. Russo, nr.13-19, et. V, ap.11, Bucureşti) are loc masa rotundă “De pe băncile şcolii în închisorile comuniste”. La eveniment vor fi prezenţi: Lăcrămioara Stoenescu (autoarea volumului “De pe băncile şcolii în închisorile comuniste”, Editura Curtea Veche), Vladimir Tismăneanu, Ioan Stanomir şi Ion Nestian.
Evenimentul este realizat de Curtea Veche Publishing în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Vladimir Tismăneanu scria despre volumul “De pe băncile şcolii în închisorile comuniste”: „Atunci când mai sunt unii care vorbesc despre pasivitatea românilor în anii dictaturii comuniste, este bine să ştim că nu toată lumea a plecat capul, că au existat atâtea forme de rezistenţă care au creat adevărate coşmaruri pentru un regim detestat, pe drept cuvânt considerat ca antipatriotic, antidemocratic şi inuman. Un regim al terorii şi al minciunii. Cartea Lăcrămioarei Stoenescu este deopotrivă o recuperare a memoriei şi un act de justiţie morală pentru acei tineri care, sperând cu disperare, au sfidat domnia Răului. Când totul părea pierdut, ei s-au obstinat să nu capituleze. Au plătit cu ani grei de temniţă, cu persecuţii oribile pentru curajul verticalităţii. Ar fi necesar ca această carte, onestă, profundă, pasionantă şi tulburătoare, să fie citită de cât mai mulţi tineri, elevi şi studenţi, ca un argument pentru demnitate şi un antidot împotriva laşităţii, cinismului şi conformismului servil.”
Lăcrămioara Stoenescu (n. 22 februarie 1942 la Giurgiu) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1969. A fost profesoară la Colegiul „Cantemir-Vodă“ din Bucureşti. Debutează în 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic Copii — duşmani ai poporului. Este autoarea unor scenarii radiofonice după cartea Copii — duşmani ai poporului: Am fost duşman al poporului şi Un om nevinovat. De asemenea, a scris scenariile Deportaţi în Siberia şi De o parte şi de alta a Prutului, după cartea Exerciţii de memorie, o paranteză tristă a istoriei de acad. Gleb Drăgan.
Colaborează la România Liberă, suplimentul Aldine, cu interviuri luate unor foşti deţinuţi politici, interviuri reluate în volumul de faţă. Are în lucru numeroase proiecte legate de tema închisorilor comuniste şi a memoriei recente.
Dragii conpatrioti,
Voi scurt si daca doriti amanunte si dovezi comunicati cu mine.
Nu inplinisem 7 a ani cid l-au inpscat pe tata(mama murisi inainte)fara judecata or condamnare.Am fost
lasat pe drumuri fara pic de ajutor poate era mai bine sa ma lfi lichidat si pe mine.Nu am fost primit la
niciun camin nu am fost lasat sa merg la scoli cu greau m-am strecurat si am facut o scoala tehnica
dar in examenele finale m-au arestat di clasa si dus de securiate datut torturat si cu fiarul inrosit din soba.
Am lucrat pe furis s-au legal pina ma depistau si in cele din urma arestat din nou judecat condamnat
si achitat de Tribunalul Suprem,am avut domiciilii fortate,cunsc multe lagare ca Peliprava,Salcia,Chilia,
Balta Brailei securitatea de pe Calea Rahovei etc.Am foarte multe de spus.
Sper sa se gaseasca cineva care ma poate ajuta sa caut doi frati pe unul il stiu pe al doileaq nu l-am vazut
Stiu ca am avut si un unchi de pe bunica cu 15-17 ani mai mare decit mine il chema I.Coteanu cineva
a spus ca ar fi profesor universitar ba chiar senator prin anii 90