În 2013, la Editura Arial din Ploiești, a apărut volumul ”Literatura română. Dicționarul autorilor români contemporani”, de Alina Kristinka (Cătunescu). Scriitorul Corneliu Vasile a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, o prezentare a acestei cărți. ” Volumul include scriitori născuți cel mai devreme în anul 1925 și deplânge lipsa de interes a unor mari edituri pentru promovarea talentelor autentice, fiind deschise preferențial doar unor anumiți autori”, spune Corneliu Vasile. Redăm, mai jos, textul integral.
În condițiile difuzării defectuoase a cărții, dicționarele reprezintă o importantă sursă de informare pentru iubitorii culturii și literaturii, care nu sunt puțini. Chiar dacă au mai apărut, în acest început de mileniu, astfel de lucrări de mare întindere, istorii literare ,dicționare sau antologii, alcătuite de Nicolae Manolescu,Marian Popa, Boris Crăciun și Daniela Crăciun-Costin, Alex Ștefănescu, Gheorghe A.Stroia,Stan V.Cristea, Petre Gigea-Gorun, se produc mutații de la o zi la alta, apar noi scriitori, alții intră în eternitate. Pe de altă parte, fiecare autor de dicționar are o viziune proprie asupra literaturii (ramificații, evaluare, simpatii, argumente etc.), astfel că lucrarea are și o notă personală, fiind citită în registru biografic, cultural, social , fie că se înalță la nota academică sau are doar statutul popular.
Coordonarea acestui dicționar include pe Heliodora și Carmen Cătunescu, doctor în filologie la Universitatea din București, care semnează și prefața.
Prozatoare, poetă și eseistă, specializată în biblioteconomie la Universitatea din București, Alina Kristinka a publicat în reviste ale marilor biblioteci și are cărți de poeme în proză, fiind remarcată de criticul Valeriu Râpeanu, pentru capacitatea de a comunica sentimentul intens, de a realiza stări între vis și realitate.
Volumul include scriitori născuți cel mai devreme în anul 1925 și deplânge lipsa de interes a unor mari edituri pentru promovarea talentelor autentice, fiind deschise preferențial doar unor anumiți autori. Recunoscându-se subiectivitatea alegerii numelor pentru o astfel de lucrare, sunt invocate lipsa de informare asupra cărților care apar, insuficiența datelor despre autori de pe Internet și , spre deosebire de lumea sportului, necesitatea trecerii timpului pentru cernerea valorilor artistice.Totuși, autori foarte înzestrați se remarcă și în timpul nostru, iar dicționarul înregistrează opera concretă, palpabilă, mai puțin efortul scribului. Ea însăși distinsă scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor, Carmen Cătunescu menționează caracterul irepetabil al dicționarului, elaborat în memoria unei ființe dragi, pe care nu o precizează.
Din cuprinsul dicționarului, care, desigur, nu putea fi exhaustiv, dar care are consistență, știut fiind că sunt cca două mii cinci sute de scriitori membri ai USR, alții în ASPRO, în Liga Scriitorilor Români, în asociații culturale regionale din țară, din Canada, din Statele Unite sau neafiliați, menționăm prezența multor scriitori care s-au afirmat în producția editorială și publicistică actuală, fiind astfel cunoscuți publicului, între care : Constantin Abăluță, Cezara Adamescu, Liviu Antonesei, George Arion, Nicolae Băciuț, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Ionuț Caragea, Mihai Cimpoi, Dan Mircea Cipariu, Boris Crăciun, Tudor Cristea, Nicolae Dabija, Simona-Grazia Dima, Mircea Dinescu, Victorița Duțu, Eugen Evu, Șerban Foarță, Cornel Galben, Horia Gârbea, Paul Goma, Lucian Hetco, Ioana Ieronim, Carolina Ilica, Gelu Ionescu, Nicolae Manolescu, Valeria Manta -Tăicuțu, Ileana Mălăncioiu,Gheorghe Andrei Neagu, Ion Pachia Tatomirescu, D.R.Popescu, Gheorghe Schwartz, Eugen Simion, Ion Simuț, Valeriu Stancu, Liviu Ioan Stoiciu, Gheorghe A.Stroia, Doina Uricaru, Magda Ursache, Grigore Vieru.
Lucrarea mai cuprinde cinci pagini cu fotografii ale unor autori incluși aici.
Între timpul scurs de la începerea redactării până la tipărirea efectivă, au mai apărut autori tineri, iar alții au dispărut dintre noi: Nicolae Florescu, Marin Mincu, Petru Poantă, astfel că dicționarul rămâne o bornă în mersul istoriei, identificabilă cronologic.
Merită să fie evidențiate munca de culegere a datelor, din biblioteci și de pe Internet, concentrarea autoarelor pentru selecția datelor importante din biografia și opera scriitorilor, lucrarea fiind comparabilă cu alte dicționare și istorii literare apărute în ultimii ani, unele reflectând mai mult preferințe subiective. Acest dicționar este echilibrat și nu exclude, nici nu forțează intrarea unor autori, pentru o ediție viitoare fiind necesară și expunerea sau trimiterea unor date personale de către scriitorii care încă nu sunt cuprinși, ori care și-au mărit palmaresul editorial.
Corneliu Vasile