Joi, 30 ianuarie 2014, de la ora 19.00, în Club A (Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14), va avea loc o nouă ediție a ”Cafenelei critice”, invitat fiind Ștefan Cazimir. Ion Bogdan Lefter, amfitrionul întâlnirii, îl va provoca pe invitatul său la o discuție despre viața și opera sa, dar și despre Caragiale.
Unul dintre cei mai reputaţi critici, istorici literari şi eseişti români ai ultimelor decenii, Ştefan Cazimir e cunoscut în primul rând ca exeget al operei lui I.L. Caragiale, dar şi al lui Eminescu sau al începuturilor romanului autohton. Contribuţia sa fundamentală: Caragiale – universul comic (1967). Cărţile sale din anii 1980, între care ”Pygmanolion” şi ”Alfabetul de tranziţie”, au impus o formulă personală de eseism deopotrivă erudit şi speculativ, colorat fin-ironic. În 1990, după căderea regimului comunist, face politică şi – caragialeolog consecvent – prezidează Partidul… Liber-Schimbist, din partea căruia intră în Parlament chiar în 1990, adăugând o tuşă umoristică vieţii publice tensionate şi confuze a perioadei. Rămâne în Adunarea Legislativă până în 2004, după ce… schimbă şi afilierea, înscriindu-se în Partidul Democraţiei Sociale din România, ulterior Partidul Social Democrat – dar rămânând şi membru de onoare la Liber-Schimbişti, conform unei prevederi statutare care stipula că se acordă această calitate tuturor celor care se transferă la alte partide! (În 1996, când legislaţia va impune formaţiunilor politice o limită minimă de 10.000 de membri, Partidul Liber-Schimbist se va autodizolva.) În perioada în care a fost parlamentar a scris sau a improvizat discursuri parlamentare şi alte intervenţii politice (uneori… în versuri!), strânse în câteva culegeri. De asemenea, a continuat să semneze în presa culturală articole, glose istorico-literare, eseuri şi a publicat o afectuos-parodică Epistolă către Odobescu (2011), precedată de o carte despre… sine însuşi, Ştefan Cazimir (2006) (la persoana a III-a).
Invitat la Cafeneaua critică, Ștefan Cazimir va vorbi despre viaţa şi opera sa; şi despre Caragiale, fireşte! – în ajunul zilei de naştere a marelui dramaturg şi prozator. De remarcat că Ştefan Cazimir, devenit nu cu mult timp în urmă octogenar (s-a născut pe 10 noiembrie 2012), are acum exact jumătatea „vârstei” lui Caragiale (născut pe 1 februarie 1852): 81 din 162!