spot_img

Cum se refuză un premiu literar

Tocmai mă pregăteam să scriu al doilea episod din serialul având ca temă excelenţa în cultură când realitatea imediată a luat-o înaintea textului. Scriitorul Dan Sociu a refuzat Premiul „Cartea de poezie a anului 2013” care urma să-i fie decernat miercuri, 15 ianuarie 2014 (Ziua Culturii Naţionale), pentru cel mai nou volum al său de poeme. În declaraţii făcute agenţiilor de presă şi în interviuri, Dan Sociu şi-a motivat, tranşant, refuzul afirmând că nu vrea să aibă de-a face cu acest ICR şi cu acest guvern. În cadrul „Galei tinerilor scriitori” găzduită, la data amintită, de Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, premiul urma să-i fie înmânat de către vicepreşedintele Institutului Cultural Român, partea financiară a distincţiei fiind asigurată de această instituţie guvernamentală, ca şi la precedenta ediţie a evenimentului. Fireşte, gestul lui Dan Sociu este unul politic. Scriitorul a demonstrat, prin motivarea refuzului, că are tăria opiniilor sale, că este un om cu principii şi, la o adică, nu se ascunde după false obiecţii, ci merge drept la ţintă. Şi, mai ales, nu se erijează în profesor de morală, cu lecţiile şi exemplul (de urmat!) aferente. Chapeau!


Vasăzică, Dan Sociu a refuzat un premiu literar pentru că nu vrea să aibă de-a face, în nici un fel, cu „băieţii cei răi”, de la care nici nu aşteaptă, nici nu primeşte nimic. El se află, condiţionat, de partea „băieţilor buni”.
E dreptul său, iar faptul că a refuzat un premiu într-o ţară în care nimeni nu refuză aşa ceva, ba chiar diligenţele – să nu scriu presiunile – pentru primirea unui premiu „cât de mic” (vorba lui Theodor Mazilu) îmbracă, nu de puţine ori, hainele ridicolului pur, e de salutat. Dacă n-ar fi fost prea tânăr şi n-ar fi locuit în privincie (cred) în primii cincisprezece ani postdecembrişti, Dan Sociu ar fi aflat că majoritatea celor mai cei dintre „băieţii buni” – fireşte, profesori de morală – au fost premiaţi de Fundaţia Culturală Română devenită ICR – ambele ale „băieţilor răi” atunci, în Gala cu ştaif, pe scena Ateneului Român, urmate de recepţii la Hilton. Nimeni n-a refuzat laurii multrâvniţi, iar fotografiile la intrarea spre Sala de festivităţi a instituţiei din Aleea Alexandru (fost Casă Malaxa) le-au făcut gloria până când conducerea acelui ICR admirat de Dan Sociu a dispus ca ele să dispară din foaier. La vremuri noi, aceste fotografii – mărturii nu mai dădeau bine…
Şi atunci şi acum, susţinerea financiară a premiilor/premiului în discuţie s-a făcut şi se face din bani publici. Sper că am înţeles bine şi că Dan Sociu nu atacă această practică de stimulare a excelenţei în cultură, tradiţie cu remarcabile rezultate în toată lumea civilizată, indiferent de coloratura politică a guvernanţilor aflaţi vremelnic la putere. El nu vrea să aibă de-a face doar cu acest ICR şi cu acest guvern. Altfel spus, cu actuala echipă care gestionează, chiverniseşte, diriguieşte prea puţinii bani publici oferiţi, de la buget, culturii naţionale vii.
Dacă aşa stau lucrurile, îi prevăd lui Dan Sociu (ca să parafrazez o replică shakespeariană, din „Othelo”) „a long, long, long goodbye to (his) fame”. Pentru că, dacă va dori să fie consecvent principiilor sale (şi îmi place să cred că aşa va fi), Dan Sociu va trebui să refuze ani buni, toate premiile literare importante deoarece, în România, unde iniţiativele legislative se lovesc dur de bine conservata inerţie, mai va până să apară şi să devină funcţională o lege benefică sponsoratului şi mecenatului care să susţină (şi) instituţia premiului literar.
Indiferent cine dintre „băieţii buni” îi va înmâna astfel de premii în viitor (erijându-se într-un Robin Hood… cultural, care ia de la „băieţii răi” şi dă celor „fără pată”), el va trebui să ţină cont că banii publici au ajuns la „justiţiarul” cu pricina de la acest ICR şi de la acest guvern. Şi va trebui să le refuze. Altfel, gestul său de acum va fi taxat doar ca unul „de imagine”. Sau ca moft al unui copil teribil al literaturii milenariste.
Dar să revenim, încă o dată, în prezent. După ce îşi motivează refuzul, Dan Sociu aduce un singur reproş juriului: că nu l-a consultat înainte de a-şi face publică alegerea. O afirmaţie aiuritoare! Misiunea oricărui juriu, fie că e vorba de premii care se acordă la Cucuieţi sau la Stockholm, e aceea de a despărţi grâul de neghină şi de a găsi în grâu nestemata. Dacă aleşii acceptă sau nu laurii este problema lor. Şi la Premiul „Floricica” (să mă ierte botaniştii!) şi la Premiile Nobel.

Cornelia Maria SAVU

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. ICR este o instituție bugetară. Dar nu „Guvernamentală”. Instituțional e subordonată Senatului României unde intră și partide la guvernare și de opoziție. Iar banii sunt publici adică dați de mine și de dvs. ca să fie propășită cultura. Din acest punct de vedere mă bucur că banii noștri n-au ajuns în buzunarele lui Dan Sociu chiar și oferiți de un membru al opoziției UDMR. Totul arată că Dan Sociu s-a lăsat dar încă nu s-a și trezit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508