spot_img

A XV-a ediţie a Premiilor APLER: „Nu ne e frică de ministrul culturii, ci de cultura ministrului!”

Marţi, 17 decembrie 2013, începând cu ora 17, Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a fost o gazdă primitoare pentru Gala Premiilor Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), ediţia a XV-a. În deschidere a vorbit Dan Mircea Cipariu, preşedintele APLER, cel care a prezentat juriul format din acad. Mircia Dumitrescu, profesorul universitar Silviu Angelescu, criticul de artă Pavel Şuşară, iar apoi a amintit despre dificultăţile întâmpinate în realizarea acestei gale, „prima dată în istoria celor 15 ani de premii APLER în care Ministerul Culturii nu a finanţat acest proiect”, şi despre ,,aversiunea ex-ministrului Barbu pentru spaţiul literar”. De asemenea, Ioan Cristescu, vicepreşedintele APLER, a adăugat un gând de bun venit, a reamintit lipsă de coerenţă şi de proiect pe termen lung a celor care au condus de-a lungul timpului cultura română şi a subliniat faptul că, dincolo de lipsa de finanţare, se pot face lucruri importante în plan cultural prin ,,unitate şi prietenie”,,prin propriile forţe”, iar lucrările de artă oferite drept premii sunt mult mai valoroase şi ,, rezistă timpului mult mai bine” decât ,,nişte sume de bani oricum infime”. AgenţiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului.

S-au acordat 14 premii constând în diplome însoţite de opere de artă.

Premiul pentru Opera Publicistică: Augustin Buzura – ,,Nici vii, nici morţi”, Editura RAO.

,,Vreau să vă mulţumesc foarte, foarte  sincer şi să mă bucur de două întâmplări pe care le socot foarte fericite. Îmi place foarte mult calitatea membrilor juriului, intelectuală, literară şi morală, iar asta contează foarte mult pentru cei care te aleg şi cei pe care îi respecţi prin faptul că te-au ales. Vreau să le mulţumesc sincer, vreau să mă bucur pentru premiu… N-am avut multe premii, pentru că după revoluţie mai multe am dat decât am primit, mă entuziasmează ideea de a avea o lucrare de artă de la Mircia Dumitrescu. Pe el îl iubesc înainte de a-l cunoaşte şi l-am cunoscut prin expoziţiile la care am fost, prin cărţile pe care le-am făcut, prin ceea ce spuneau alţii despre el, dar am ajuns să îl cunosc direct din clipa în care am început să tipărim ,,Cultura”; el a făcut grafica şi nu numai grafica, ci ideile şi toate cu care am pornit la drum. Lucrările sunt lucrul cel mai bun pe care îl putem primi şi aici trebuie să îi dau dreptate domnului Cristescu; dânsul fiind mai tânăr, vreau să-i amintesc o replică din tinereţea noastră care circula prin lumea literară, nu ne e frică de ministrul culturii, ci de cultura ministrului!” – Augustin Buzura

Premiul pentru Opera Dramaturgică- Mihai Ispirescu:

,,Vă mulţumesc şi eu foarte mult pentru acest premiu şi vreau să vă spun că banii nu au absolut nicio importanţă! Pentru noi şi pentru mine în special contează faptul că această diplomă este dată de aceşti distinşi prieteni, pot să le spun aşa, oameni care transformă cartonul acesta într-un document preţios. Despre mine aş vrea să vă spun, totuşi, câteva cuvinte: începuturile mele au fost mai dificile deoarece datorită numelui meu eram crezut, socotit scriitor, înainte de a fi scris ceva. Cu ani în urmă, în vremea tinereţii mele, cu diverse ocazii şi în diverse împrejurări, tot felul de personaje la auzul numelui meu explodau bucuroase: Chiar sunteţi Ispirescu? Extraordinar! Ce ocazie! V-am citit basmele! Era un moment în care înlemneam şi ca să pot ieşi din această măreaţă confuzie m-am gândit că singura soluţie ar fi să mă apuc şi eu să scriu…”- Mihai Ispirescu.

Premiu speciale pentru poezie- Horia Gârbea ,,Trecutul e o sărbătoare”:

,,Onorată asistenţă, distinşi colegi, vă mulţumesc foarte mult! Sunt foarte emoţionat deoarece nu am mai luat un premiu pentru poezie de 17 ani, de la cel de-al doilea volum al meu care se numea ,,Proba cu martori”… Mulţumesc foarte mult, mă bucur foarte mult pentru acest premiu, chiar cred că volumul meu ,,Trecutul e o sărbătoare” chiar merita un astfel de premiu şi profit de ocazie ca să mulţumesc editorului, Ioan Cristescu, aici de faţă  şi, în absenţă,  maestrului  Vlad Ciobanu…  Cartea este foarte frumoasă, a ieşit foarte bine, dacă nu aţi citit-o vă invit să o faceţi! Mulţumesc juriului, un juriu care intr-adevăr onorează orice creator şi îl face să se simtă mic şi că nu a făcut destul pentru artă! În ceea ce mă priveşte, voi căuta să fiu la înălţimea juriului!” – Horia Gârbea.

Premiu special pentru poezie: Cristian Tiberiu Popescu- ,,Muntele fericirii”:

,,Vreau să mulţumesc juriului format din personalităţi ale culturii noastre şi dacă a fost vorba de gestul ministerului de a nu susţine financiar aceste premii, eu mă gândesc că poate ne-a făcut un serviciu pentru că e de preferat să primeşti o lucrare de artă şi în felul acesta cultura învinge încă o dată, am înnobilat de fapt această acţiune!” – Cristian Tiberiu Popescu.

Premiul pentru Revista anului 2012 a fost primit de ,,Cafeneaua literară” din Piteşti, redactor-şef: scriitorul Virgil Diaconu.

Editura anului 2012: Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti care, aşa cum a menţionat dl. director Lucian Chişu, a primit recunoaştere internaţională B+ , o recunoaştere a valorii cărţilor publicate;

Graficianul de carte al anului 2012: Mihai Zgondoiu;

Premiu special pentru poezie: Ioana Greceanu – ,,Fragment dintr-un viu”, Editura Tracus Arte;

Premiul pentru literatură pentru copii: Ştefan Mitroi – ,,Jocuri de nenoroc”, Editura Detectiv;

Premiul pentru Jurnalism Cultural: Victoria Anghelescuwww.cotidianul.ro;

Premiul special pentru Proiect Literar Internaţional: revista ,,Contact International”, Iaşi, director Liviu Pendefunda;

Premiul special pentru susţinerea poeziei: Răzvan Ioan Dincă;

Premiul de Excelenţă: Cristina Popescu, director general Romfilatelia, pentru contribuţia deosebită la promovarea Anului Caragiale 2012 prin excepţionale produse filatelice.

Autorul anului 2012: Nichita Danilov – ,,Tablouri fără ramă”, Editura Tracus Arte:

Acesta nu a putut fi prezent la Bucureşti, dar a trimis o scurtă scrisoare electronică prin intermediul preşedintelui Dan Mircea Cipariu: ,,Mulţumesc foarte mult pentru premiu, transmite-le prietenilor noştri din juriu cele mai teribile, în sensul de calde salutări! Mă bucur că portretele mele s-au bucurat de succes în cadrul galei, le-am scris cu detaşare şi bucurie. Din păcate n-am să pot ajunge la Bucureşti, cred că nu o să vă supăraţi pentru absenţa mea, treceţi peste asta  şi consideraţi-mă prezent , în mijlocul vostru! Cu drag, Nichita Danilov.”

La final,  Dan Mircea Cipariu, preşedintele APLER, a declarat: “Este o minune că am putut oferi aceste premii după ce ministrul Daniel Barbu a tăiat finanţarea acestor premii de tradiţie. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când Ministerul Culturii nu a mai susţinut acest proiect cultural de excelenţă. Nu e de mirare pentru că Ministerul Culturii aflat sub conducerea lui Daniel Barbu a tăiat banii care fuseseră aprobaţi de Victor Ponta pentru revistele literare ale uniunilor de creaţie şi n-a realizat nimic pentru a implementa o necesară infrastructură pentru difuzarea şi promovarea culturii scrise. Să sperăm că noul ministru al culturii va fi un administrator care va comunica mai bine şi mai eficient cu editorii şi cu creatorii de opere culturale de calitate.Vă mulţumesc foarte mult că aţi venit la a această a XV-a ediţie, sper să ne vedem şi la anul, la a XVI-a ediţie, şi, pănă atunci, o să vă rog, aşa cum o spun de obicei când închei un eveniment şi aşa cum spune un prieten de-al nostru, Mike Godoroja, vă rog să aveţi o viaţă frumoasă, vă rog să aveţi grijă de voi! Vă mulţumesc!”

George MOTROC

*Mulţumiri speciale pentru poza de grup- Doamnei Loreta Popa

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. … și eu, vă rog! să fim înțelegători; adică să înțelegem că miniștrii, sunt importanți, dar temporali, pe când, scriitorii; ATEMPORALI. Miniștrii, au viață scurtă și vreau să vă spun că: am avut, proști miniștrii de cultură; care nu au promovat cultura rămânească în lume; ci, numai au învârtit niște hârtii, pe biroul lor de miniștrii, ca să își justifice prezența, mai ales diminreața, pe la prânz…Așa… că trebuie să fim răbdători; să avem încredere în cei care scriu; că… ministrul culturii, nu are el, săracul timp să mai și scrie… dar cu siguranță că ar fi scris mai bine decât noi toți…. Dacă s-ar întâmpla să fiu ministrul culturii în România; aș emigra a doua oară; ca să pot fii mult mai obiectiv. Cât despre premii…cu toate că nu mai sunt demult de acord cu premii și titluri; de când , în tinerețe, ieșem numai pe locul întâi, care a doua zii nu mai însemna nimic; mă bucur că a fost posibilă decernarea unor premii împortante, în România, în mijlocul unei crize economice mondiale !!!

  2. Domnule Dumitrescu, cata dreptate aveti… Sa fim rabdatori si intelegatori ca au nevoie de aceasta demnitate in c.v.l lor, ca au nevoie de un serviciu, da, de acord, dar pana cand???!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508