Duminică, 22 decembrie 2013, de la ora 16.00, la Palatul de Cultură „Taras Şevcenko“ din Ismail (regiunea Odesa, Ucraina), va avea loc un concert extraordinar în premieră, susţinut de Corul Academic „Gavriil Musicescu“ al Filarmonicii de Stat din Iaşi. Evenimentul marchează 110 ani de la trecerea în eternitate a lui Gavriil Musicescu, renumit compozitor, muzicolog şi dirijor român, născut în 1847, la Ismail, în sudul Basarabiei.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Generală Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia“. Programul cuprinde colinde, lucrări corale semnate de Gavriil Musicescu, precum şi creaţii ale compozitorilor români contemporani.
Corul Academic „Gavriil Musicescu“ al Filarmonicii de Stat din Iaşi deţine numeroase distincţii şi premii, între care diploma de onoare „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, acordată de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Intrarea la concert este liberă.
Gavriil Musicescu a fost unul dintre primii muzicologi care au studiat în profunzime folclorul românesc. Personalitate polivalentă, a alăturat operei sale de creaţie una de promovare a valorilor artistice româneşti şi de educaţie muzicală. În Catedrala „Acoperamântul Maicii Domnului” din Ismail, unde a cântat şi a condus corul, sunt păstrate manuscrise ale muzicianului român.
În 1876, Gavriil Musicescu preia conducerea Corului Mitropolitan din Iaşi, al cărui dirijor va fi până la sfârşitul vieţii (1903). În această postură, muzicianul va renova radical formaţia, prin înlocuirea vocilor de copii cu voci feminine şi printr-o dificilă dar profitabilă muncă de permanentizare şi instruire muzicală a membrilor corului. În fruntea acestui ansamblu artistic – considerat primul cor profesionist românesc, el a iniţiat o adevărată şcoală de interpretare a muzicii corale româneşti.
Pe măsură ce nivelul de interpretare creştea, conducătorul ansamblului a început să adauge repertoriu laic – din creaţia europeană de operă, prelucrări folclorice şi imnuri patriotice româneşti. În scurt timp de la începerea activităţii sale, corul devenise un ansamblu închegat, cu care Gavriil Musicescu a întreprins un turneu de anvergură la vremea aceea, în Imperiul Austro-Ungar, în provinciile Transilvania şi Banat. Acest turneu a reprezentat un moment de răscruce în activitatea corului, cu un ecou excepţional în presa vremii. – Carmen Chelaru, consultant artistic al Filarmonicii din Iaşi.