În ziua de 10 decembrie 2013, a avut loc la Alba Iulia, întâlnirea Comitetului Director al USR ales în toamna aceasta. Pe ordinea de zi a acestei ședințe figurau mai multe puncte, începând cu informarea privind activitatea de la preluarea mandatului, după alegerile din octombrie. Printre prioritățile USR au fost menționate și discutate cele două inițiative legislative cu privire la timbrul cultural, precum și cea cu privire la finanțarea revistelor culturale. Au fost discutate raporturile între USR și firma care administrează Casa Vernescu, situația fiind gravă, deoarece această firmă nu și-a mai achitat chiria de câteva luni. S-au stabilit o serie de proiecte ale USR pentru anul 2014, care vor putea fi împlinite în măsura în care se vor găsi surse de finanțare. Printre aceste proiecte, menționăm: Premiile USR, Colocviul romanului românesc, Turnirul de poezie, ediția a IV-a, Premiul cartea Anului (2013), Festivalul de literatură de la Chișinău, Ziua scriitorilor români, Gala Poeziei Române Contemporane, precum și programul de lecturi publice. În răstimpul de la alegerile din octombrie anul acesta, s-au inițiat o serie de protocoale de colaborare, care au fost prezentate în această ședință a Comitetului Director: cu primăria Sectorului 2 pentru sprijinirea financiară a unor proiecte culturale realizate în comun; cel cu ICR-ul pentru realizarea în comun a unor proiecte culturale; protocolul cu Consiliul Județean Alba, pentru finanțarea revistei România literară și organizarea Colocviului romanului românesc; protocolul cu TVR pentru realizarea unei emisiuni literare pe canalele publice. Au fost discutate și soluțiile de continuare a apariției revistelor literare ale USR.
La propunerea președintelui USR, a fost aleasă Comisia de validare, în componența următoare: Dan Cristea, Mihai Zamfir, Alex Goldiș, Gabriela Gheorghișor, Mircea A. Diaconu, Petru Cimpoeșu, Răzvan Voncu, iar ca rezerve, Dumitru Chioaru și Radu Pavel Gheo. Comisia de validare își va stabili un regulament de funcționare care va preciza și lista completă a revistelor acreditate.La capitolul Diverse s-a aprobat regulamentul privind cheltuielile ce se pot face din cotizațiile încasate de către filialele USR. A fost luată în discuție și situația financiară a Casei de creație de la Neptun, la sfârșitul sezonului 2013. A fost prezentat, analizat și aplanat conflictul dintre Filiala Sud-Est și Filiala Iași. Un punct important la Diverse a fost renegocierea contractului cu firma care administrează Hotelul Unique, proprietate a USR.
În ziua de 11 decembrie, tot la Alba Iulia, a avut loc ședința Consiliului USR, în fața căruia președintele USR, Nicolae Manolescu, și vicepreședintele, Gabriel Chifu, au prezentat o informare privind activitatea Uniunii Scriitorilor din România în intervalul de la precedenta întâlnire. Cu această ocazie a fost votată de către Consiliu rezilierea contractului cu firma care a închiriat Casa Vernescu, din cauza neplății chiriei de mai multe luni. Au fost prezentate principalele proiecte ale Uniunii pentru anul 2014. Conform prevederilor din noul statut al USR, s-a discutat lista revistelor care vor fi luate în seamă de către Comisia de validare pentru primirea noilor membri, listă ce va fi difinitivată de comisia nou aleasă. Nucleul principal va fi, desigur, acela al revistelor editate de USR. S-a luat, de asemenea, în discuție situația membrilor stagiari. Au fost prezentate membrilor consiliului inițiativele legislative cu privire la timbrul literar și la subvenționarea revistelor literare. A fost ales juriul pentru premiile USR, care vor fi acordate anul viitor pentru cărțile apărute anul acesta. Componența acestuia este următoarea: Gabriel Coșoveanu, Dan Cristea, Nicolae Oprea, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Livius Ciocârlie și Daniel Cristea-Enache, a cărui cerere de reprimire în uniune fusese discutată și aprobată în prealabil. La rubrica diverse, a fost aprobată excluderea din USR a dlui Ioan Vieru, pentru prejudicii grave aduse Uniunii.