Joi, 5 decembrie 2013, la Libraria “Mihail Sadoveanu” din Bucureşti a avut loc lansarea cărţii „MIRACULOSUL. forme şi manifestări în literatura şi arta medievală occidentală” de Roxana Zanea, Editura Minerva. Cartea este prefaţată de prof.univ.dr. Silviu Angelescu. Ea constituie rodul cercetării întreprinse de prof. dr. Roxana Zanea pe parcursul anilor de studii doctorale, dar şi demonstraţia că un studiu riguros poate fi prezentat într-un limbaj ce-l face accesibil oricărui tip de cititor, fie că ne raportăm la lectorul inocent, fie că ne raportăm la lectorul competent.
AgenţiadeCarte.ro vă prezintă prefaţă semnată de prof.univ.dr. Silviu Angelescu.
Miraculosul – un tip de viziune
Conceptul ordonator al întregului studiu întreprins de Roxana Zanea este acela de miraculos, aşa cum îl defineşte Tzvetan Todorov în déjà clasica sa Introducere în literatura fantastică.. Miracolul sau minunea îşi face loc în Evanghelii, în Faptele Apostolilor şi, mai târziu, în legendele hagiografice care, acum, în secolul al XIII-lea, vor fi adunate în celebra culegere a lui Jacobus de Voragine sub titlul de Legenda aurea. Experienţă legată de sacru sau, cu un alt termen, de numinos, miraculosul ţine de viziunea teologică, construită de biserică.
Câmpul de cercetare, extins din zona literaturii în zona artelor plastice, capătă contur cu ajutorul unui corpus de texte şi imagini medievale, occidentale, bine ales, asupra căruia se concentrează efortul analitic. Textelor analizate li se recunosc stratificările interioare, inaparente, care trimit la peisajul social al epocii, la orizontul lingvistic, la tradiţii şi obiceiuri ale vieţii cotidiene, la religie, mitologie, artă etc.
Un consistent excurs, necesar, este de natură să facă distincţia între fantastic şi miraculos, să repertorieze funcţiile miraculosului în lumea medievală, sursele sale şi o tipologie, totul susţinut cu exemple convingătoare, de natură să ilustreze temele şi simbolurile ordonatoare ale universului investigat
Stăpână pe limbaj, autoarea prezintă lucrurile onest şi cu claritate, într-un mod mereu atractiv. Informat, sistematic, operând cu un aparat conceptual bine stăpânit, studiul semnat de Roxana Zanea este o călăuză utilă celor interesaţi de lumea medievală şi de valorile care au ordonat-o.
Silviu Angelescu