Luni, 11 noiembrie 2013, ora 17.00, în Sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii Metropolitane București, Sediul Central (str. Tache Ionescu nr. 4), va avea loc deschiderea seriei de conferințe cu exemplificări audio-video, „Istoria teatrului universal”, susținute de Pușa Roth.
Prima conferință are ca subiect „Originile teatrului: Naşterea tragediei în Grecia Antică”, având subtitlul „Concepţia aristotelică despre naşterea tragediei din ditiramb în cadrul serbărilor dionisiace. Limitele şi contestarea concepţiei lui Aristotel”.
Noua serie de conferințe a Bibliotecii Metropolitane București prezintă într-un limbaj adecvat atât publicului larg, cât și specialiștilor, istoria fenomenului teatral de la origini până în secolul al XX-lea: originile teatrului, epoci de creație, curente artistice, genuri și specii de teatru, mari dramaturgi, forme ale spectacolului teatral. Conferințele beneficiază de: exemplificări audio – fragmente de teatru; exemplificări video – fragmente din filme documentare, fragmente din filme care au la bază piese de teatru; material iconografic în proiecție video.
Pe lângă caracterul informativ și formativ, cu adresabilitate directă la publicul de astăzi, această serie de conferințe subliniază actualitatea clasicilor dramaturgiei universale, a ideilor, temelor și motivelor din diferite epoci de creație, din Antichitate până la mijlocul secolului al XX-lea, adică până la cei autori considerați valori clasicizate. Modernii de ieri sunt clasicii de astăzi, iar a face dintr-un autor clasicizat contemporanul nostru înseamnă în primul rând a reliefa o dată în plus, din perspectiva omului de astăzi, adevăruri universal-valabile. Dacă teatrul, după cum credea Novalis, este „reflecţia activă a omului despre el însuşi”, lui i se datorează şi prilejul celei mai directe actualităţi, idee exemplificată prin prezentarea epocilor, curentelor de creație, a autorilor dramatici și a formelor de spectacol de teatru.
Mai multe la: http://pusaroth.wordpress.com/ şi http://centenarcaragiale.radio3net.ro/