În perioada 17- 20 octombrie 2013, o delegație a Universității Dunărea de Jos formată din rector Iulian Bîrsan, prof. Cătălin Fetecău și prof. Nicolae Bacalbașa s-a întâlnit cu reprezentanti ai Facultății de Inginerie de la Palermo.
Cu această ocazie s-a stabilit textul acordului de parteneriat care va fi semnat la universitatea gălățeană în aprilie când decanul Fabrizio Micari împreună cu un grup de specialiști va vizita Galațiul. Acest acord de colaborare rezultă din dorința instituțiilor semnatare de a crea și de a dezvolta în spiritul de cooperare internațională, un sistem de schimburi academice. Au fost identificate domenii de cercetare științifică de interes comun. Au fost vizitate laboratoare de robotică, biomecanică, procesarea și caracterizarea materialelor polimerice, mașini termice și tehnologia construcțiilor de mașini.
“Colaborarea cu Facultatea de Medicină a Universității din Palermo este mai veche, concretizându-se în schimbul de studenți și cadre didactice. S-a decis extinderea acesteia având în vedere bunele rezultate obținute ce au satisfăcut ambele părți. Se intenționează trimiterea unui cadru didactic specializat în genetică pentru a colabora în problematici de genetică aplicată de avangardă desfășurate la clinica de chirurgie specială din Palermo (problema transplanturilor).
Există, de asemenea, o colaborare de vizualizare simultană a lamelor histologice între Palermo și Pittsburg (SUA) la care am dori să ne asociem și pentru care s-a primit acceptul.
Cu ajutorul Facultății de Mecanică va fi implicată robotica în recuperarea copilului autist (avem la Galați 250 de cazuri), sperând ca alături de Palermo să asociem Milano și Japonia. Mulțumim pentru colaborarea eficientă domnilor profesori Perri și Valentino” a spus prof. dr. Nicolae Bacalbașa.
Parteneriatul în domeniul ingineriei va avea patru componente:
– schimbul de studenți în cadrul programului ERASMUS; schimb de cadre didactice, cu statut de visiting profesor;
– organizarea unor programe de studiu de masterat cu dublă specializare în domenii precum: Inginerie mecanică și Industrială, Inginerie economică, Inginerie electrică si Automatică;
– parteneriate pe domenii și direcții de cercetare;
– lansarea unor proiecte de cercetare în parteneriat.
Cătălin Fetecău, Decanul Facultății de Mecanică a declarat: “Deosebit de interesantă a fost vizita la Museo Storico Dei Motori e dei Meccanismi. Tânărul asistent entuziast Giuseppe Genchi a recondiționat împreună cu studenții, în decursul a cinci ani, un număr impresionant de motoare de cele mai variate tipuri, unele cu care erau echipate avioanele în timpul primului război mondial.
Cu această ocazie mi-a venit ideea de a înființa și la Facultatea de Mecanică din Galați un muzeu al motoarelor. Puțini gălățeni știu, de exemplu, că la Laboratorul de motoare se află Motorul naval Diesel-Krupp al submarinului Delfinul, Nava Majestății Sale, primul dintre cele trei submersibile ale Marinei militare române, care a fost lansat la 22 iulie 1930.
Protocolul va fi semnat pe o durată de 5 ani cu posibilitatea de prelungire.