Vineri, 8 noiembrie 2013, ora 19.00, la Sala Radio (Bucureşti), Julien Salemkour, dirijor sub bagheta căruia s-au desfăşurat peste două sute de spectacole de operă, balet, dar şi concerte simfonice la Opera de Stat din Berlin (unde a fost dirijor asistent), invitat al unor prestigioase instituţii ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda ş.a., va dirija Orchestra Naţională Radio.
În prima parte a serii publicul va asculta selecţiuni din opera “Idomeneo”, lucrare a cărui premieră a avut la Munchen, chiar sub bagheta lui Mozart, în vârstă atunci de doar 25 de ani! Povestea derulată în Creta antică, după războiul troian, va fi “istorisită” de doi invitaţi speciali: Narine Yeghian, soprană de origine armeană în prezent solistă Operei de Stat din Berlin, şi tenorul Johannes Chum, care a păşit pe importante scene din Paris, Milano, Londra, Viena, Berlin, New York şi Paris. Cei doi îşi vor da concursul alături de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.
Programul serii va continua cu o altă capodoperă mozartiană: Simfonia nr. 41 în do major – supranumită „Jupiter”, ultima simfonie a marelui muzician şi cea mai lungă, una dintre cele mai apreciate partituri de acest gen din lume, într-un „top 5” al simfoniilor. Despre această lucrare, un alt mare compozitor, Schumann, spunea: „Sunt lucruri în lume despre care nu se poate spune nimic, ca Simfonia nr. 41 a lui Mozart, majoritatea paginilor lui Shakespeare şi a partiturilor lui Beethoven”.
Dirijorul Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de nouă ani. La vârsta de 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim precum şi la Festivalul de la Salzburg.
Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo şi Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Lohengrin – R. Wagner.
În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.
Născută în anul 1981 în oraşul Yerevan din Armenia, Narine Yeghian a studiat la Conservatorul Komitas din oraşul natal cu profesoara Nelly Pirumova, urmând apoi cursurile Studioului de Operă al Operei de Stat din Berlin. S-a mai perfecţionat în timp alături de Brigitte Fassbaender, Deborah Polaski, Grace Bumbry, Verena Keller.
În perioada 2009-2011 a funcţionat în cadrul Operei Naţionale din Yerevan, iar din anul 2011 şi până în anul 2014 va fi solistă a Operei de Stat din Berlin.
Tenorul Johannes Chum a studiat muzică şi teologie în Graz, urmând apoi studii la Academia de Muzică din Viena. A avut prilejul de a colabora cu artişti renumiţi dintre care amintim pe: Fabio Luisi, René Jacobs, Nikolaus Harnoncourt şi Roger Norrington.
Johannes Chum a participat la Festivalul de la Salzburg, Festivalul Flanders, Festivalul Ludwigburg, colaborând astfel cu numeroase orchestre. Prezenţele sale scenice au fost răsplătite cu minute în şir de aplauze, iar presa de specialitate i-a dedicat numeroase pagini apreciative.
În prezent tenorul este profesor de canto la Colegiul de Muzică din Graz.