Marţi, 5 noiembrie 2013, ora 19.00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” (Constanţa) va avea loc un concert în premieră în România, cu soprana Irina Iordăchescu şi basul Denis Sedov, acompaniaţi de pianistul Ieronim Buga. Acest concert face parte din turneul naţional de concerte al sopranei Irina Iordăchescu şi al basului rus Denis Sedov, aflat sub Patronajul Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanţa, dedicat împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice române–ruse.
În perioada 5–17 noiembrie 2013, cei doi solişti de operă vor interpreta cele mai cunoscute şi mai îndrăgite arii de operă, operetă şi musical, astfel: la Constanţa (5 noiembrie), Iaşi (13 noiembrie), Sibiu (15 noiembrie), Chişinău (17 noiembrie).
„O adevărată “Feerie a muzicii”, turneul reprezintă o premieră în cariera sopranei Irina Iordăchescu. Astfel, va fi mai aproape de publicul său şi va prezenta un program special ales pentru acest turneu.
Basul rus Denis Sedov revine cu această ocazie în România, după ce în luna aprilie a acestui an a participat în cadrul altui proiect artistic al Agenţiei EvArt – turneul Corului Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg, desfăşurat la Iaşi, Timişoara şi Brăila. Atunci, Denis Sedov a putut fi ascultat ca solist al acestui prestigios ansamblu coral, abordând un repertoriu de muzică sacră ortodoxă în binecunoscuta tradiţie clasică rusă.” – organizatorii
Una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generaţiei sale, Irina Iordăchescu deţine un palmares de premii obţinute la importante Concursuri Naţionale şi Internaţionale, iar în anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România” acordat de Revista VIP.
Printre cele mai importante apariţii ale sopranei se numără debutul internaţional pe scena Teatrului Dante Alighieri în cadrul Festivalului de la Ravenna – Italia, debutul pe scena Teatro alla Scala în 2001 într-un concert vocal-simfonic şi cu o revenire în 2007 în rolul lui Zeyno Kari din opera ‘’Teneke’’ de Fabio Vacchi în premieră mondială. Au urmat numeroase colaborări cu importante opere şi instituţii de artă din Europa şi America – Teatro Massimo “Vincenzo Bellini“ din Catania – (Italia), Festivalul de Operă de la Glyndebourne – (Anglia), Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern‘’ – Carnegie Hall din New York – (SUA), Sala de Concerte “P.I. Ceaikovski“ din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Abay State Opera House din Almaty şi Opera de Stat din Astana (Kazakhstan), etc. De asemenea, este o prezenţă constantă pe toate scenele de Operă şi Filarmonici din România.
Repertoriul operistic al sopranei Irina Iordăchescu include cele mai importante roluri din creaţia lirică – Pamina ( “Flautul fermecat”), Susanna („Nunta lui Figaro”), Fiordiligi („Cosi fan tutte”) din creaţia lui W.A. Mozart, Lucia („Lucia di Lamermoor”), Norina („Don Pasquale”), Adina („Elixirul dragostei”) din creaţia lui Gaetano Donizetti, Gilda („Rigoletto”), Violetta („Traviata”) din creaţia lui Giuseppe Verdi, Musetta („Boema”), Liu („Turandot”) din creaţia lui Giacomo Puccini, Nedda („Paiaţe”) din creaţia lui Ruggero Leoncavallo s.a. Din creaţia vocal– simfonică regăsim în repertoriul sopranei cele mai importante lucrări ale compozitorilor G. F. Haendel, J.S. Bach, G. B. Pergolesi, W.A. Mozart, J. Haydn, L. van Beethoven, F. Medelssohn–Bartholdy, J. Brahms, G. Rossini, G. Verdi, G. Mahler, A. Dvorak, A. Bruckner, C. Debussy, C. Orff, P. Constantinescu ş.a.
Dintre proiectele inedite ale sopranei Irina Iordăchescu amintim colaborarea cu formaţia rock Direcţia 5, precum şi înfiinţarea la Bucureşti a studioului de muzică ”Voice of Music” unde tineri şi adulţi se pot înscrie la cursuri de muzică uşoară, canto clasic şi pian.
Despre basul rus Denis Sedov, prestigioasa revistă de specialitate „Opera News” afirmă că solistul seduce atât prin vocea sa cât şi prin prezenţa fizică. De altfel, „Opera News” a urmărit şi a consemnat ascensiunea tânărului solist care colaborează cu opere din Europa şi America, printre care şi celebrele Metropolitan Opera – New York, Royal Opera House – Covent Garden, Londra, Teatro alla Scala Milano, Opera din Paris, Teatro Colon din Buenos Aires, etc.; de asemenea sala de concerte Carnegie Hall din New York reprezintă un punct de referinţă în agenda solistului de operă. Pentru calităţile sale scenice şi interpretative, la debutul carierei sale internaţionale a contribuit şi Metropolitan Opera, incluzându-l în programul “Lindemann Young Artist Development”, apoi cooptându-l în repertoriul teatrului.
Repertoriul lui Denis Sedov este impresionant, cuprinzând principalele roluri de bas din opere aparţinând tuturor epocilor (de la creaţiile lui Claudio Monteverdi până la operele lui Richard Wagner sau Igor Stravinski). Aşadar, roluri precum Figaro din “Nunta lui Figaro” sau rolul titular din “Don Giovanni” de W.A. Mozart, Mefisto din “Faust” de Charles Gounod, Gremin din “Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaicovski, Hundig din “Walkyria” de Richard Wagner, Colline din “La boheme” de Giacomo Puccini fac parte din palmaresul solistului. Repertoriul vocal-simfonic nu a fost ocolit, aşa încât Denis Sedov interpretează şi partituri dintr-o paletă largă, de la oratoriile de J. S. Bach sau Joseph Haydn şi până la Messa di Requiem de Giuseppe Verdi sau War Requiem de Benjamin Britten.
Muzician complex, Denis Sedov l-a inspirat pe Carlos Alberto Vázquez (compozitor din Puerto Rico, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani ai Americii Latine), care a compus ciclul de cântece pentru bas şi orchestră “Caribbean Echoes”.
Totodată, solistul este captivat şi de alte genuri muzicale, astfel încât numele Denis Sedov este întâlnit şi pe afişele unor concerte susţinute de celebra formaţie rusească Bis-Quit; alături de aceasta, în 2011, a poposit şi în România, pentru a inaugura „Zilele culturii spirituale ruseşti în România”. De asemenea, s-a alăturat proiectului românesc Mozart Rocks, interpretând muzică clasică pe ritmuri rock. Călătoriile în Brazilia l-au adus în contact cu un gen autentic, Bossa Nova (“jazz-ul brazilian”), muzica şi ritmurile acestuia provocându-l să iniţieze un nou proiect pe care în 2014 Agenţia EvArt îşi propune să-l prezinte şi publicului românesc.