Miercuri, 30 octombrie 2013, s-a desfășurat în București seminarul “Provocări actuale în domeniul copiei private”, organizat de DIGITALEUROPE, APDETIC și PERGAM, cu sprijinul ORDA și TVR. Evenimentul s-a constituit într-un cadru de dezbatere a situației actuale a drepturilor de autor și conexe în România, a concluziilor Raportului Vitorino privind copia privată și dreptul de reproducere, precum și a perspectivelor de reglementare în plan european și național.
Vorbitori: Jean-Marc Leclerc (DIGITALEUROPE1), Ana-Maria Marinescu (PERGAM), Magda Popescu și Valentin Negoiță (APDETIC2), Laurențiu Oprea (TVR).
OPERA SCRISĂ.RO a fost reprezentată la întâlnire de Dan Mircea Cipariu, Președinte, Cristina Poterășoiu, membră a Consiliului Director, și Simona Cucu, avocat.
Conform legislației românești în vigoare (Legea nr. 8/1996 a dreptului de autor și drepturilor conexe, modificată) remunerația compensatorie pentru copia privată se plătește de importatorii de suporturi și aparate care permit reproducerea, remunerația calculându-se la valoarea din vamă și de fabricanții de suporturi și aparate care permit reproducerea, remunerația calculându-se la punerea în circulație a produselor.
Beneficiarii remunerației compensatorii pentru copia privată sunt autorii, editorii, producătorii, artiștii interpreți sau executanți.
În cadrul seminarului, au fost identificate dificultățile majore în aplicarea prevederilor legale privind copia privată în România:
* neplata remunerației compensatorii pentru copia privată de către societățile comerciale care introduc pe teritoriul României aparate și suporturi (ceea ce conduce la prejudicierea titularilor de drepturi, fiind și un act de concurență neloială);
În acest sens, Registrul Național al Copiei Private (RNCP) a fost organizat pe baza Deciziei ORDA nr. 89/31.07.2004, ca măsură administrativă de evidență a importatorilor și fabricanților de suporturi și aparate pentru care se datorează copia privată; aceștia sunt obligați să se înscrie la RNCP înainte de începerea efectivă a activității.
Deși încălcarea prevederilor art. 107 alin. (3) și (7) din Legea nr. 8/1996 a dreptului de autor și a drepturilor conexe, modificată, reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 30.000 de lei (vezi art. 1392), numărul societăților înscrise este ridicol de mic. Astfel, pentru perioada 2004-2013, RNCP raportează următoarea situație a certificatelor de înregistrare eliberate de ORDA: 2004-28 certificate, 2005-38 certificate, 2006-16 certificate, 2007-5 certificate, 2008-0 certificate, 2009-11 certificate, 2010-8 certificate, 2011-4 certificate, 2012-3 certificate, 2013-1 certificat.
* blocarea sumelor colectate, în lipsa unor protocoale/hotărâri arbitrale/hotărâri judecătorești care să stabilească cuantumul remunerațiilor și al comisionului între organismele beneficiare;
* neînțelegeri între asociațiile de editori;
* necesitatea actualizării deciziilor ORDA privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească societățile de editori pentru a putea participa la negocierea protocolului de repartizare a remunerației compensatorii pentru copia privată.
Recomandările Raportului Vitorino3 (31 ianuarie 2013) pleacă de la premisa trecerii printr-o schimbare de paradigmă, de la un sistem al proprietății asupra conținutului la un sistem al accesibilității acestuia:
1. Între Statele Membre care participă la achizițiile intracomunitare, colectarea remunerațiilor să se facă la nivelul Statului Membru unde domiciliază consumatorul final (locul unde produsul este tehnic capabil să realizeze copii).
2. Obligarea fabricanților și importatorilor să informeze organismele de gestiune colectivă despre tranzacțiile care fac obiectul plății remunerațiilor compensatorii pentru copia privată.
3. Sistemul remunerațiilor nu ar trebui aplicat utilizărilor profesionale (altele decât ale centrelor de copiere în scop lucrativ).
4. Copierea privată a operelor licențiate nu ar trebui să implice o nouă taxă, având în vedere că prin licențiere consumatorul are deja drept de copie și nu prejudiciază deținătorul de drepturi.
5. O definiție comună a „prejudiciului“, la nivelul Uniunii Europene, și clarificarea modului de compensare a prejudiciului.
6. Transferarea responsabilității de plată de la producător și importator la comerciantul cu amănuntul, în scopul de a simplifica sistemul de plată; aceasta nu ar trebui să constituie o problemă întrucât în multe țări există 4-5 mari comercianți care, de obicei, sunt și producători – deci în contact direct cu societățile de gestiune colectivă.
7. Valoarea copiei private plătite ar trebui să fie comunicată consumatorului pe factură/bon fiscal, reflectându-se în prețul de vânzare al produsului.
În spiritul Raportului Vitorino, exploatarea drepturilor exclusive – online prin filesharing, download direct, și streaming excede noțiunii și sferei de aplicare a excepției copiei private ῾uz personal și pentru cercul normal al unei familii’(art. 34 (1) din Legea nr. 8 a dreptului de autor și drepturilor conexe, modificată) atât din punct de vedere logic cât și juridic, fiind un mod de exploatare pentru care ar trebui aplicate noi modele de business-licensing agreements și nu excepții.
Cristina Poterășoiu
Foto1: Valentin Negoiță, Ana-Maria Marinescu, Magda Popescu
Foto2: Jean-Marc Leclerc
Foto3: Cristina Poterășoiu, Simona Cucu, Dan Mircea Cipariu
Foto4: Valentin Negoiță, Laurențiu Oprea, Ana-Maria Marinescu, Magda Popescu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 DIGITALEUROPE include peste 10.000 de companii producătoare din întreaga Europă, care activează în sectoarele: Tehnologia Informației și Comunicației și Industria Electronicelor pentru Consumatori. http://www.digitaleurope.org/
2 APDETIC – Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor
APDETIC este membru DIGITALEUROPE.
3 Raportul Vitorino – Antonio Vitorino, fost Comisar pentru Justiție și Afaceri Interne, a primit din partea Comisarului pentru Piața Internă și Servicii, Michel Barnier, sarcina de a formula recomandări pentru o reglementare europeană cu privire la remunerațiile compensatorii pentru copia privată și reprografie.
Reacții la Raportul Vitorino:
IFFRO (Federația Internațională a Organizațiilor pentru Drepturile de Reproducție): „[…] Concluzionând, în timp ce apreciem că recomandările domnului Vitorino conține elemente cert pozitive, credem că sunt întrebări la care nu s-a răspuns și care trebuie clarificate.“
ADAMI – ADAGP – ARP – Copie France – PROCIREP – SACD – Scam – SACEM – SAIDF – SCPP – SPEDIDAM – SPPF (societăți de gestiune ale drepturilor de autor, din Franța) au emis un Comunicat de Presă comun, din care cităm:
„[…] Autorii, performerii, producătorii și editorii din domeniile muzical, audiovizual, al operelor scrise și artelor vizuale consideră regretabile recomandările lui Antonio Vitorino în ceea ce privește viitorul remunerației compensatorii pentru copia privată în Europa.
[…] În timp ce producătorii și importatorii de echipamente de înregistrare își concertează eforturile pentru a submina copia privată, autorii, performerii, producătorii și editorii din domeniile muzical, audiovizual, al operelor scrise și artelor vizuale constată cu regret că mediatorul european pactizează cu aceia care se străduiesc să elimine remunerația pentru copia privată. Raportul său sugerează abolirea copiei private pentru utilizarea on-line.“