Duminică, 3 noiembrie 2013, ora 18:00, Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova prezintă premiera absolută a spectacolului “Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care, totodată, semnează și scenografia. Spectacolul va avea loc la sala „Ion D. Sîrbu” și îi are în distribuție pe Marian Politic, Romanița Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun și Dragoș Măceșanu.
Spectacolul este rodul unui “proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actori, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național Craiova.
„Suntem învățați, de mici, să credem în adevărurile care ni se predau ca surse unice de cunoaștere obiectivă. Și noi ne exersăm credința, pentru că doar așa adevărul nostru de copii se conformează adevărul adulților care ne înconjoară. Există însă un adevăr al nostru și numai al nostru? O fărâmă de subiectivitate „adevărată” în care credem noi și numai noi?
În Profu’ de religie, credința într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăți. O fetiță îi provoacă pe cei din jurul ei să se joace de-a realitățile adevărate, de-a „leapșa printre crâmpeie de imaginație”.
Am început să mă gândesc la acest text după ce regizorul Bobi Pricop mi-a propus să lucrăm împreună. Scenariul de spectacol a trecut prin multiple faze de lucru, într-un proces colaborativ care s-a adaptat la personalitatea actorilor, cărora le mulțumesc pentru generozitatea de a-mi fi împărtășit adevăruri despre ei. Împreună cu Bobi, am încercat să nuanțez cât mai mult fețele unei realități în care adevărul și minciuna se subminează reciproc. Adevărurile noastre sunt adevărurile tuturor?” – Mihaela Michailov
Bobi Pricop, regizor
Absolvent al Facultăţii de Teatru, Universitatea „Spiru Haret“, secţia actorie (2005-2008, clasa prof. Sanda Manu), şi al UNATC, secţia regie de teatru (2008-2011, clasa prof. Tudor Mărăscu), precum şi al unui masterat în regie (2011-2013, UNATC, clasa prof. Alexandru Darie), Bobi Pricop este câştigătorul celui mai recent concurs de proiecte pentru tineri regizori organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova.
A debutat în 2011 cu spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mayza, la Teatrul Act din Bucureşti şi a montat apoi Humpty Dumpty de Eric Bogosian, la Teatrul „Ioan Slavici“ din Arad. Au urmat Amalia respire profondément de Alina Nelega la Théâtre les Déchargeurs din Paris și Contra progresului de Esteve Soler la Teatrul Bulandra, sala Laborator. A obţinut pentru spectacolul său de debut Premiul pentru Cea mai bună regie la Gala Absolvenţilor UNATC 2011, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud“ București 2012 şi Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2012. De asemenea, spectacolul său de la Teatrul Bulandra a fost nominalizat în 2013 pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea.
Mihaela Michailov este dramaturg și critic de artele spectacolului. A obținut în 2007 premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului cu textul Complexul România, publicat de Maison Antoine Vitez, Paris. A scris textele Google țara mea!, regizat de Alexandra Badea la Teatrul Foarte Mic București, și prezentat în cadrul unor evenimente și festivaluri internaționale – Festival „Transversales, Nuit des auteurs”; Scène Nationale du Petit-Quevilly, Festival „Corps de Textes Europe”; Maison d’Europe et d’Orient, Paris, Festival „L’Europe des Théâtres”, „Mousson d’été à l’Abbaye des Prémontrés (Maison Européenne des Écritures Contemporaines”, Capete înfierbântate, regia David Schwartz, prezentat la HAU, Berlin, Sub Pământ, regia David Schwartz, Copii răi, regia Alexandru Mihăescu, prezentat la München în cadrul „Zilelor Culturii Române”, Familia Offline, regia Radu Apostol, prezentat la New York în cadrul „Eastern European Playwrights: Women Write The New” și la Karlsruhe în cadrul proiectului „Teatrul nou din România”. Textele Mihaelei Michailov sunt traduse în engleză, franceză, germană și maghiară.
A fost membru în juriile unor importante festivaluri de artele spectacolului din România și din străinătate. În prezent predă scriere dramatică la UNATC București.