“Revista literară radio”, “Revista teatrală radio”, “Revista muzicală radio” sunt cele trei proiecte multimedia complexe pe care Radio România Cultural le lansează cu prilejul sărbătoririi a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public. Cele trei produse premium sunt realizate de echipe de profesionişti care îmbină tradiţia şi mijloacele clasice, cu procedeele multimedia şi cu cele mai recente tendinţe radiofonice europene.
“Revista literară radio” (www.revistaliterara.radioromaniacultural.ro) este una dintre cele mai vechi emisiuni ale radioului public care acum are şi o modernă extensie on-line.
Fondată în 1939 de scriitorul Vasile Voiculescu, “Revista literară radio” a avut invitaţi de marcă ai literelor din România şi din lume. Este o emisiune de actualitate literară, care prezintă cronici de carte, interviuri, reportaje, portrete de scriitori şi înregistrări din Fonoteca de Aur a Radioului.
Web site-ul Revistei literare radio este actualizat în permanenţă cu principalele interviuri şi reportaje audio difuzate on air, precum şi cu conţinut exclusiv online. Pe lîngă ştiri despre viaţa literară, web site-ul prezintă şi o rubrică de autor semnată de jurnalistul Eugen Istodor: “Geografii literare”.
“Revista literară radio” este prezentă şi în reţelele de socializare (Facebook).
On air emisiunea poate fi ascultată duminică de la ora 12.00 la 13.00. Realizatori: Anca Mateescu şi Matei Martin
“Revista muzicală radio” (www.revistamuzicala.radioromaniacultural.ro) aduce online actualitatea în domeniu prin reportaje, cronici, interviuri, recomandări de albume noi (must listen!), cărţi şi partituri (must have!), selecţiuni din arhiva de aur Radio România (remember), istorii vii (never forget!).
Între noile proiecte marca Radio România Cultural, “Revista muzicală radio” este spaţiul dinamic în care actualitatea se transformă instant în istorie, iar istoria este mai actuală ca niciodată.
Între rubricile ce se vor găsi în permanenţă pe site se număra: “Pasiunea mea este scena muzicală independentă” de Maria Balabaş, “Greii muzicii uşoare româneşti” – care sunt: Zavaidoc, Jean Moscopol, Nicolae Kirculescu, Edmond Deda, Aurelian Andreescu, Florin Bogardo, Anton Şuteu ş.a., iar daca vă este dor de vocea şi de stilul inconfundabil al lui Iosif Sava căutaţi “Invitaţiile Eutherpei”.
“Revista teatrală radio” (www.revistateatrala.radioromaniacultural.ro) este dedicată vieţii teatrale româneşti.
Pe acest site puteţi citi zilnic cele mai noi informaţii din actualitatea teatrală, cronici de teatru, reportaje audio şi video, interviuri cu personalităţi ale teatrului românesc, profile teatrale, articole de sinteză referitoare la dramaturgia şi la teatrul de azi, dar şi de istorie a teatrului, cronici de carte, eseuri.
Are pagini distincte rezervate Teatrului Naţional Radiofonic, în care sunt publicate atât informaţii la zi despre programele şi premierele TNR, cât şi emisiuni cu caracter publicistic, emisiuni scenarizate şi de istorie a teatrului românesc şi universal: “Revista Teatrului Naţional Radiofonic”, “De la Arlechin”, “Cronica unei premiere anunţate”, “Oglinda firii”, “Cinci personaje în interpretarea unui actor”, “Thaliafest”, “Clasicii dramaturgiei universale”. O pagină este dedicată istoriei Teatrului Naţional Radiofonic, de la începuturi (1929) până în prezent.
“Revista teatrală radio” este deschisă atât specialiştilor, nume consacrate ale teatrologiei şi publicisticii teatrale, cât şi tinerilor care se specializează în acest domeniu.