Astăzi, 4 martie, ora 11.00, la Muzeul Naţional de Artă al României (strada Ştirbei Vodă 1-3, intrarea Auditorium) din Bucureşti, se lansează cartea de artă pentru copii “De-a avangarda”.
Această formulă editorială e o premieră pentru MNAR şi a fost realizată în urma câştigării premiului REHAU SEE Arts Education Award Kids need the arts every day, acordat de Grupul REHAU împreună cu KulturKontakt Austria. Obiectivul acestui premiu este de a contribui la dezvoltarea departamentelor educative ale muzeelor şi de a promova rolul artei în rândul copiilor din sud-estul Europei. Cartea se adresează copiilor de 6-10 ani şi se doreşte a fi un instrument, adaptat vârstei lor, pentru a înţelege arta, în special curentele de avangardă.
“De-a avangarda” este mai mult decât o lectură despre artă, este o carte interactivă, un joc în care cei mici pot pătrunde pentru a se întâlni cu picturile a patru artişti avangardişti expuşi în Galeria Naţională: Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch şi Max Herman Maxy. Parcurgând paginile cărţii – realizate în condiţii grafice excelente – copiii află informaţii despre artişti şi creaţiile lor, despre forme şi culori. Ghidaţi de patru simpatice mascote, cei mici pot desena, picta sau realiza colaje direct în carte şi, folosindu-şi imaginaţia, atenţia şi observaţia, pot să rezolve diverse jocuri şi să realizeze un afiş, o pagină de revistă, o pictopoezie, o scenetă sau un manifest. Prima ediţie nu va fi comercializată, aceasta fiind o condiţie a participării la proiect, ci va fi distribuită în şcoli. Specialiştii în educaţie ai muzeului vor prezenta cartea în câteva dintre şcolile cu care MNAR colaborează în mod curent, elevii fiind invitaţi apoi la muzeu să afle mai multe despre avangarda artistică şi să participe la un atelier de creaţie unde vor învăţa tehnici neconvenţionale. Restul exemplarelor vor fi oferite bibliotecilor şcolilor bucureştene care au clase din ciclul primar.