Astăzi, 4 martie, ora 19:00, Fundaţia TRIADE din Timişoara (Calea Martirilor 51/45) vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură şi la lansarea albumului de artă „Cristian Sida„.
Expoziţia va fi prezentată de autorul albumului, scriitorul şi criticul de artă Alain (Georges) Leduc, profesor la Şcoala Superioară de Artă din Metz, Franţa.
“Albumul Cristian Sida a apărut la editura Fundaţiei Interart TRIADE din Timişoara şi reprezintă o monografie a pictorului Cristian Sida. El conţine un studiu introductiv al criticului francez Alain Georges Leduc, urmat de o convorbire a acestuia cu pictorul, ce întregeşte portretul artistului. Materialul este însoţit de o bogată iconografie a operei. Volumul este bilingv, în limbile română şi engleză. Anexele conţin date autobiografice, cu referinţe despre activitatea artistică şi expoziţională. Acest volum prezintă opera unui artist tânăr, a cărui personalitate se găseşte în plină afirmare. Fundaţia Interart TRIADE, axată pe reflectarea fenomenului artistic, a editat, până în prezent, peste 40 de albume, monografii, cataloage, urmărind mişcarea artistică a Timişoarei prin valorile sale de vârf. Colecţia Maeştrii Timişoarei, ce conţine monografii ale artiştilor consacraţi ai Timişoarei, a căror operă a început în deceniul 6, numără deja câteva apariţii importante : Simion Lucaciu, Victor Gaga, Eugenia Dumitraşcu, Magda Ziman, Peter Jecza, Leon Vreme, Lidia Ciolac. O altă direcţie de interes manifestă în apariţiile editurii o reprezintă actualizarea miscării înnoitoare ale deceniului şase, prin artişti reuniţi în jurul grupării 1.1.1. sau Sigma. Albumele editate în acest perimetru sunt : Roman Cotoşman, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Pavel Ilie, Ştefan Bertalan (în pregătire.”, a declarat în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro doamna Sorina Jecza, directorul Fundaţiei Interart TRIADE, Seara va fi completată de un recital de jazz a lui Ionuţ Dorobanţu. Pentru a viziona invitaţia puteţi accesa: http://jeczagallery.blogspot.com
Născut în 1974, Cristian Sida este unul dintre cei mai bine cotaţi tineri artişti plastici din ţară, cu un portofoliu bogat, nenumărate expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate. În 1990 are contact pentru prima dată cu pictura lui Delacroix şi Corot, cu pictura lui Kandinsky şi totodată momentul în care desenează primele peisaje în Bretagne (desene în sepia şi uleiuri), în urma unei călătorii în Franţa. În 2009 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Arte din Timişoara, cu o temă ce vizează preocupările sale legate de premisele apariţiei picturii abstracte şi mijloacele de expresie ce stau la baza discursului plastic actual. Dintre expoziţii: Noi identităţi în pictura şi sculptura românească după 1990, Galeria Dana, Iaşi, 2007; participare la Bienala de pictură de şevalet la Palatul Reök din Szeged/Ungaria, 2008; Arta între generaţii, la Galeriile UAP din Tg.Jiu, expoziţe de grup, 2008; Omagiu maestrului meu, la Palatul Administrativ din Timişoara, expoziţe de grup, 2008; Absurdul în artele vizuale, Galeria Helios din Timişoara, Centrul Cultural Român din Budapesta şi Szeged, 2009, Despre corp, la Galeria Fundaţiei Triade din Timişoara, expoziţe de grup, 2009.