Joi, 17 iunie 2010, ora 18:00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (str. Ştirbei Vodă nr. 1-3, Bucureşti) are loc proiecţia filmului “Ianchelevici, o viaţă, o operă” realizat de RTBF cu ocazia centenarului naşterii sculptorului. Proiecţia va avea loc în prezenţa realizatorilor filmului, Bernard Balteau, jurnalist-realizator la RTBF şi Yvon Lammens. Proiecţia va avea loc în versiune originală în franceză, cu subtitrare în română.
Evenimentul este organizat de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Filmul a fost realizat în Romania, Belgia, Franţa şi Olanda.
Idel Ianchelevici (1909-1994) şi-a construit un personaj prin intermediul operei sale, dar cunoaştem foarte puţin personalitatea sa reală. Născut la Leova, România, părăseşte ţara la 20 de ani şi pleacă în Belgia, unde obţine naţionalitatea belgiană. Ultimii ani îi petrece în Franţa, la Maisons-Laffite. Acest parcurs i-a adus admiratori fideli în diferite ţări. Simplu, discret, sculptorul a creat mult: există muzee care îi sunt consacrate în Belgia, la La Louvière, în Olanda, la Goudriaan, în Franţa, la Maisons-Laffite. În România, muzeele naţionale din Bucureşti şi Galaţi expun operele artistului. Multe dintre creaţiile sale monumentale se află peste tot în lume, iar mii de desene fac parte din colecţii publice şi private.
Ianchelevici este unul dintre reprezentanţii principali ai sculpturii figurative clasice a secolului XX. Credo-ul său : “o sculptură trebuie să fie atât de plină de viaţă, încât să coboare de pe soclul său”.