„Adepţii fanatici. Reflecţii asupra naturii mişcărilor de masă„, de Eric Hoffer, publicată în numeroase ediţii începând din 1951 şi ajunsă astăzi o carte clasică, va apărea săptămâna aceasta în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală, traducere Lucian Leuştean. Volumul a devenit bestseller la scurt timp după apariţie, atunci când preşedintele Eisenhower a citat-o într-una dintre primele sale conferinţe televizate.
„Relevantă pentru înţelegerea lumii actuale, cartea este o analiză vizionară, extrem de provocatoare a naturii mişcărilor de masă şi a modului în care individul devine fanatic. Eric Hoffer indică tipurile de personalitate şi motivele celor care aderă la diferite mişcări, de ce şi cum încep, progresează şi se sfârşesc mişcările de masă, dar şi asemănările dintre ele, indiferent că sunt politice, sociale, religioase sau de altă factură. Hoffer susţine astfel că mişcările de masă sunt interşanjabile şi că, radicale sau reacţionare, ele tind să atragă acelaşi tip de adepţi şi folosesc aceleaşi tactici, chiar şi atunci când obiectivele sau valorile lor declarate diferă.” (editorii)
„Dacă vreţi să înţelegeţi ce mobilizează mintea fanaticului şi care sunt mecanismele mişcărilor de masă încă din stadiul incipient, vă recomand o seară cu Eric Hoffer.” (John McDonough, Wall Street Journal)
„Tema cărţii este fanatismul politic, pe care îl abordează tăios şi strălucit.” (The New Yorker)
ERIC HOFFER (1902-1983) a fost un autodidact. A lucrat în restaurante, ca muncitor sezonier în agricultură şi căutător de aur. După Pearl Harbor, a lucrat ca docher în portul San Francisco vreme de 25 de ani. Autor a peste zece cărţi, printre care The Passionate State of Mind, The Ordeal of Change şi The Temper of Our Time, a primit Medalia Prezidenţială pentru Libertate în 1983.