Joi, 19 septembrie 2013, ora 18.00, va avea loc deschiderea festivă a Librăriei Humanitas Braşov, la parterul casei Hiemesch, Piaţa Sfatului nr. 16. Vor participa: Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu. Autorii Humanitas prezenţi la deschiderea festivă vor oferi autografe. Evenimentele Librăriei Humanitas Braşov vor continua săptămână de săptămână cu lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe. Începând cu luna septembrie, până la sfârşitul anului, vor fi invitaţi Ioana Pârvulescu, Olivia Steer, Octavian Pantiş, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Grigore Leşe, Lucian Boia, Sega, Denisa Comănescu, Florin Piersic jr, Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu.
“Librăria Humanitas Braşov se află în Piaţa Sfatului, lângă Biserica Neagră, are o suprafaţă de peste 200 mp, patru încăperi, o cafenea şi o cameră specială – o cameră-muzeu cu istoricul clădirii şi masa rotundă a cărţilor cadou. În rafturile librăriei sunt prezente aproape 100 de edituri cu 14.500 de titluri, din care peste 65% sunt noutăţi şi bestselleruri.
După moderna Librărie Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti, deschisă anul trecut, arhitectul Johannes Bertleff – Exhibit Arhitectura – s-a întors în Braşov pentru a începe o muncă migăloasă de consolidare şi de restaurare, centimetru cu centimetru, la capătul căreia monumentul istoric de categoria A, aflat într-o tristă stare de degradare, a fost reintegrat în circuitul funcţional al Pieţei Sfatului. (…) Casa la parterul căreia a fost amenajată librăria, cunoscută în Braşov drept casa Albrich-Hiemesch, se află pe latura sudică a Pieţei Sfatului, lângă Biserica Neagră, şi este una dintre cele mai vechi clădiri ale oraşului, o lespede aflată în subsol dezvăluindu-i începuturile în 1566. A fost unul dintre imobilele de patrimoniu care au avut de suferit, prins într-un anevoios proces de retrocedare. Lucrurile au fost însă repede decise după clarificarea situaţiei şi intrarea în proprietatea Bisericii Evanghelice din Braşov. Întreaga clădire va deveni un centru cultural: la parter o librărie, la etaj un muzeu cu exponate ale bisericii, la mansardă o galerie de artă cu expoziţii temporare, iar curtea interioară va găzdui terasa unei cafenele literare.” – Librăria Humanitas Braşov
„Librăria Humanitas Braşov se află într-o veche casă patriciană, cu spaţii boltite şi picturi murale recuperate. Această delicateţe trebuia păstrată. Pentru conceperea mobilierului am utilizat forme inspirate din epoci trecute, familiare casei, puse în operă însă cu materiale moderne. Mobilierul răspunde particularităţilor încăperilor, creează ambianţe diferite pentru fiecare spaţiu şi este în acelaşi timp suport pentru sistemul de iluminat, eliberând astfel tavanul boltit”, a declarat arhitectul Johannes Bertleff.