Prima zi a Festivalului de C’ARTE DANUBIUS, ce are loc la Tulcea în perioada 14 -18 august 2013, a fost una plină de evenimente ce au animat viaţa culturală a oraşului şi au stârnit interesul foarte multor locuitori şi turişti în ciuda căldurii toride: lansări de carte, două conferinţe susținute de Mihai Mălaimare și Dan Arhire, dezbateri, recitaluri de poezie, întâlniri cu mari actori, scriitori şi personalităţi ale culturii şi ştiintei româneşti, sute de titluri expuse spre vânzare de către edituri la preţuri accesibile.
Deschiderea oficială a Festivalului a avut loc pe scena din Piaţa Civică în prezenţa mai multor oficialităţi ale oraşului, dar şi a unor importante personalităţi sosite în oraşul de pe Dunăre special pentru acest eveniment. “Nu-mi pare rău deloc că m-am erijat în principalul organizator şi finantator al acestui târg, aş dori să permanentizăm acest eveniment, în aşa fel încât să prilejuim tulcenilor și turiştilor bucuria de a răsfoi cele mai noi apariţii editoriale, de a sta de vorbă cu editori şi autori, în măsura în care reuşim să îi aducem. Am vrea să schimbăm puţin si percepţia oamenilor despre Tulcea, cel puţin din punct de vedere geografic spunem: mergem la Tulcea, acolo unde se termină România! Noi am vrea să se spună că la Tulcea începe România şi prin aceasta manifestare, iată, confirmăm acest lucru”, a spus dl. Constantin Hogea, Primarul Municipiului Tulcea.
Tot în deschiderea festivalului, pe scena din Piaţa Civică, a avut loc un recital al elevilor de la Colegiul Naţional Dobrogean „Spiru Haret” şi Liceul Teoretic „Grigore Moisil” care au participat la un atelier de scriere creativă coordonat de Dan Mircea Cipariu. Creaţiile lor de mare sensibilitate şi realizate cu profundă dedicaţie şi seriozitate dovedesc că şi peste ani va exista o elită culturală a oraşului, care va avea nevoie şi va susţine evenimentele culturale de amploare.
O prezenţă deosebit de îndrăgită a fost cea a actorului Mihai Mălaimare care a susţinut o prezentare în secţiunea intitulată “Conferinţele Danubius” şi şi-a lansat, cu acest prilej, volumul „Masca şi statuia vivantă”, apărut la editura Tracus Arte . “Masca se află în acest moment în eşalonul de frunte al artiştilor din întreaga lume care doresc reaşezarea statuii vivante și a teatrului de stradă în locul pe care îl merită, aceea de lider de opinie şi de expresie artistica în zona artelor strazii”, a spus marele actor prezentând această carte ce va fi un ecou permanent şi un prilej de bună reamintire a festivalului de statui vivante organizat pentru prima data de Teatrul Masca.
Tot cu acest prilej a avut loc şi lansarea celei mai recente cărţi semnate de apreciata autoare tulceancă Suzan Mehmet, “Sophia” apărut tot la Editura Tracus Arte.
Un periplu prin povestiri mai mult sau mai puţin ştiute, despre întâmplari şi oameni mai vechi sau mai noi, o incursiune în istoria şi cultura acestui fascinant oraş a prilejuit expunerea susţinută la Casa Avramide de jurnalistul Dan Arhire, preşedintele Asociaţiei „La Drum”, intitulată “ Tulcea bazar, de la una la alta”
În programul zilei au avut un loc privilegiat si au fost deosebit de apreciate recitalurile de poezie: “Poezie de Tulcea” ai carui Invitaţi speciali au fost Olimpiu Vladimirov si Augustin Ioan şi “Poezia Dunării”- recital al actorilor Teatrului „Jean Bart” din Tulcea.
Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipiului Tulcea şi Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), iar coorganizatori – Consiliul Judeţean Tulcea şi Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna”. Coproducător: Radio România Cultural.
Parteneri: Teatrul „Jean Bart”, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Asociaţia EURO CULTURART, Asociaţia OPEN ART, Romfilatelia, Art Cafe La Scena-Casa Avramide, Editura Tracus Arte, Editura Eikon, Fundaţia Arte Vizuale
Parteneri media: TV Accent, Radio Delta, Cony Sat TV, ziarul Delta, ziarul Obiectiv Tulcea, Dunărea de Jos, www.agentiadecarte.ro
Amănunte pe danubiusfest.blogspot.ro
Anamaria SPĂTARU