În perioada 11-13 iunie 2010, pe o stradă din centru, în Bucureşti şi Timişoara, are loc evenimentul Street Delivery. Timp de trei zile pe an Street Delivery propune un mod inedit de a revendica spaţiul public printr-o abordare conştientă din punct de vedere urbanistic, arhitectural, civic şi artistic.
Street Delivery a ajuns la cea de-a V-a ediţie în 2010. Organizat şi finanţat în mare parte de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, Street Delivery îşi propune să transforme strada Arthur Verona din Bucureşti într-un traseu cultural pietonal ce va uni Grădina Icoanei şi Grădina Cişmigiu într-o promenadă de 12 minute. Proiectul pilot, unic în istoria recentă a Bucureştiului, este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal „Traseul cultural str. Pictor Verona – Str. Icoanei” ce a fost validat având la bază necesităţile actuale de spaţiu public în marile oraşe ale României. Planul prevede lărgirea trotuarelor destinate în mod normal pietonilor (nu ca spaţiu de parcare improvizat pentru maşini) şi crearea unei promenade înverzite, plantarea de copaci şi pavarea cu piatră cubică a unor porţiuni de stradă, înlesnirea circulaţiei auto în zona străzii Jean L. Calderon, monumente de for public, parcaje subterane şi un pasaj pietonal, noi edificabile în zona Grădina Icoanei, parcul Filipescu, restaurarea istorică şi amenajarea Grădinei Icoanei.
Atelierele şi proiectele culturale care se desfăşoară pe stradă sunt bazate pe înscrieri deschise tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice preocupate de oraş şi de locuitorii săi. Activitaţile culturale de la Street Delivery reprezintă un manifest viu prin care se atrage atenţia asupra oraşului ca responsabilitate comună a celor care îl locuiesc şi a celor care îl administrează. Street Delivery este un exerciţiu alternativ de locuire a spaţiului public, o platformă de promovare pentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un Bucureşti european.
Street Delivery este în acelaşi timp un demers pentru recâştigarea dreptului la promenadă şi la un oraş în care să se poată respira. În acest scop, presăm autorităţile să conserve şi revitalizeze 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal (dintre care doar 12 sunt deocamdată listate). Şcoala Centrală, Blocul ARO, Biserica Anglicană, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador sunt printre cele mai cunoscute.
În ultimii cinci ani, Street Delivery a crescut semnificativ, lasând în urmă monumente şi îmbunătaţiri vizibile ale străzii în vederea recuceririi treptate a spaţiului public. Dincolo de aceasta, evenimentul a fost un factor important de coeziune a comunităţii de pe strada Arthur Verona.
Street Delivery reinventează şi întăreşte rolul structural pe care spaţiul public l-a jucat în toate oraşele europene, încurajează gradarea complexă între spaţiul public şi privat, propune un mediu urban care să inspire viaţa de zi cu zi şi converteşte peisajul dezolant în spaţiu viu.
Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăriei Municipiului Bucureşti, Institutului Francez şi Ambasadei Franţei. Ne bucurăm, de asemenea, de ajutorul oferit de: Becks, Verdessenza, Cuculand, Club Control, 360 Revolution, Stage Expert, Millenium Communication, Europa FM, Romania Libera, Timp Liber, Vox Publica, Metropotam, stiupecineva.ro, GoodFood & GoodHomes, 24FUN, Ginger Group.