Sâmbătă, 27 iulie 2013, ora 11.00, în fața Cercului Militar Național din Bucureşti se dă startul proiectului „Cu bastonul prin București”. Evenimentul se desfăşoară în perioada 27 iulie – 8 septembrie 2013, într-o formulă nouă, oferind bucureștenilor 16 tururi-ghidate gratuite, desfășurate timp de 8 săptămâni pe un traseu de 2 km, în fiecare sâmbătă de la ora 11.00 și duminica de la ora 18.00, având ca punct de pornire Cercul Militar Național și punct final pe Bulevardul Magheru. Eveniment organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN.
„ARCEN îi invită atât pe bucureșteni, cât și pe turiști, să ia parte gratuit la tururile-ghidate pietonale „Cu bastonul prin București” cu scopul de a încuraja cultivarea memoriei Capitalei, înțelegerea importanței protejării patrimoniului construit, trezirea conștiinței civice, încurajarea redescoperirii orașului, propunând un traseu cultural care să contribuie la dezvoltarea unui topos afectiv al Bucureștiului.
Proiectul ARCEN reprezintă o necesitate în contextul în care orașul București este marcat la ora actuală de incoerență urbanistică, de lipsa de preocupare a autorităților locale și centrale pentru salvarea patrimoniul material și imaterial al orașului, istoria și trecutul orașului fiind supuse unui proces de degradare ireversibilă.
Echipa ARCEN a pregătit în acest an povești și informații surpriză despre centrul jurnalistic al Bucureștiului interbelic, despre viața privată a familiei regale, despre grădinile și teatrele de vară ale Capitalei, despre fostele hoteluri și berării ale orașului, dar și despre primari celebri, care au contribuit la dezvoltarea și modernizarea orașului. Un element interesant va fi introducerea în traseul din acest an a unei zone care poartă pecetea arhitecturii din perioada comunistă.
Proiectul „Cu bastonul prin București”, desfășurat sub sloganul „Descoperă orașul pas cu pas!”, este reluat în fiecare an, din dragoste pentru oraș și pentru locuitorii lui.” (organizatorii)
Traseul cuprinde zece opriri, de-a lungul străzilor: Calea Victoriei, str. Constantin Mille – str. Ion Brezoianu – B-dul Elisabeta – str. Ioan Zalomit- str. Ion Câmpineanu – str. C. A. Rosetti – str. Nicolae Golescu – str. Anastasie Simu – B-dul Magheru, urmând să se desfășoare pe o durată de 2 ore.
Aşa, da!