Pe actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, îl cunoaştem bine. Profesional am avut ocazia să colaborăm împreună ani buni şi, mărturisim, am întâlnit în persoana domniei sale o voinţă şi o verticalitate profesională demne de respect. Nu agreăm public mărturisirile şi caracterizările subiective, dimpotrivă, însă ne-am bucurat când Remus Pricopie a preluat frâiele Învăţământului, rugându-ne să nu facă paşi greşiţi în administrarea acestui domeniu atât de îmbârligat.
În ultimele zile, Remus Pricopie a intrat agresiv în vizorul presei. Ştim că în această perioadă, instituţia pe care o conduce trece prin momente fierbinţi, mai ceva decât canicula de afară: capacitate, bacalaureat, admitere în facultăţi, camere de luat vederi, jandarmi la porţile liceelor şi facultăţilor, înjurături, tineri traumatizaţi, mame răvăşite, bunici leşinaţi. Deci, tot tacâmul! Mai ştim că, peste câteva zile, jurnalele TV vor fi copleşite cu reportaje incendiare transmise în direct şi cu reporteri exasperaţi în faţa camerelor de luat vederi.
Din toată această hărmălaie socială, o ştire de presă însă ne-a tulburat cu desăvârşire minţile.
De la început precizăm că un titlu ca acesta te face să-ţi baţi covoarele până le rupi: „CARTEA ŞTIINŢIFICĂ, ANULATĂ. Ministrul Pricopie schimbă legea pentru a ajuta o editură particulară şi SNSPA. VEZI PROIECTUL!” (cotidianul „Puterea”, ediţia online, 20 iunie 2013, ediţia printată – anchetă, cap de ziar -, 21 iunie 2013). Motivul acestei concluzii jurnalistice îl aflăm direct din textul materialului: „Mai exact, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a publicat recent un proiect de Ordin pentru modificarea standardului minim de acordare a titlurilor didactice în învăţământul superior (de exemplu, profesor universitar sau conferenţiar) ce prevede că, la un astfel de concurs, obţinerea unui anumit punctaj nu mai depinde de publicarea textelor la o editură recunoscută de CNCS”. Mai departe, autorul anchetei notează printre altele: “Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să facă profesori universitari din cei care îşi publică texte la edituri « de apartament ». Acestea pentru a salva Editura SNSPA şi pe particularii de la Tritonic, prietenii săi apropiaţi, unde ministrul îşi publică lucrările. Cele două edituri ar fi pierdut sume importante de bani după ce Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) le-a retras dreptul de a mai publica volume ştiinţifice, deoarece nu îndeplineau standardele minime. Ministerul lui Pricopie a publicat însă un proiect prin care anulează puterea CNCS”. Aceste două citate au fost preluate întocmai din textul cu pricina.
În ceea ce ne priveşte, subiectul e delicat şi ne interesează în mod special. Însă nu suntem în măsură să comentăm şi să spunem cât de veridică este această iniţiativă. În schimb, ştim că unul dintre obiectivele fundamentale ale domnului Pricopie a fost şi rămâne “creşterea calităţii învăţământului superior românesc”. Dacă semnalul dat de presă se adevereşte, înseamnă că s-a întâmplat ceva rău pe undeva. Noi rămânem în continuare optimişti!
Alexandru Calmâcu