La Editura Curtea Veche, colecţia “Interviuri”, a apărut volumul “Legătura de chei. O mărturie diplomatică. Dialog cu Armand Goşu” de Teodor Baconschi.
Teodor Baconschi este doctor în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV – Sorbonne. Studii post-doctorale la New Europe College. A lucrat în calitate de custode al unor monumente pariziene, corector, librar, editor şi om de televiziune. Cariera sa diplomatică include misiunile de ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta şi Republica San Marino (1997–2000), Republica Portugheză (2002–2004), Franţa şi Principatul Monaco (2007–2009). A fost, între timp, director-general, secretar de stat pentru Afaceri Globale în centrala MAE şi consilier prezidenţial. Între decembrie 2009 şi ianuarie 2012, şi-a asumat mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României. Deţine gradul diplomatic de ambasador din 2006. Distincţii conferite de alte state: Ordinul Naţional al Meritului (Portugalia), Ordinul Sf. Agatha (San Marino), Ordinul Pius IX (Vatican), Steaua Solidarităţii Italiene, Comandor al Legiunii de Onoare.
Armand Goşu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti — unde predă cursurile „Istoria politică a Rusiei şi a URSS“, „De la URSS la Federaţia Rusă“, „Politica externă a Rusiei şi a URSS“, „Evoluţii politico-diplomatice în spaţiul ex-sovietic“ — şi redactor-şef la revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.
Între 1 februarie 2010 şi 31 ianuarie 2012, a fost consilier al ministrului de Externe pentru fostul spaţiu sovietic.
Mandatul de ministru de Externe al lui Teodor Baconschi în câteva cifre:
• Vizite în străinătate, întâlniri cu demnitari străini: 88
• Vizite ale unor omologi şi altor demnitari de rang înalt în România: 109
• Primiri şi acţiuni protocolare cu ambasadorii acreditaţi în România: 74
• Participări la reuniuni ministeriale în cadrul ONU, UE, NATO, OSCE: 67
• Participări la conferinţe tematice în ţară şi în străinătate: 78