AgenţiadeCarte.ro a luat pulsul vânzărilor de la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2013, recent încheiat. Deşi a avut două zile cu ploaie, Bookfest s-a situat în aceleaşi linii financiare ale anului trecut. Lupta editurilor cu criza continuă, cu toate că marii editori afişează un optimism rezervat. La Bookfest 2013 s-au perindat circa 95.000 de persoane (intrarea a fost liberă!), care au vizitat standurile celor 200 de edituri prezente şi au participat la 300 de evenimente interactive. Dintre cele aproape un milion de volume propuse de editurile participante la Bookfest, reprezentând circa 40.000 de titluri, s-au vândut circa 250.000 de cărți, potrivit estimărilor organizatorilor, Asociația Editorilor din România (AER), sub egida Federației Editorilor din România. În 2013, invitatul de onoare la Bookfest a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei, în cadrul proiectului internațional “Trei țări, aceeași limbă”. Standul trinaţional a fost organizat de Târgul de Carte de la Frankfurt. Conform informaţiilor făcute publice de către editori, cele mai bune vânzări la Bookfest 2013 le-au înregistrat cărţile dedicate sau scrise de personalităţi mediatice precum Radu Beligan, Horaţiu Mălăele, Tamara Buciuceanu, Alex.Ştefănescu, Dan Chişu, Sandra Pralong, Alteţa Sa Regale Principele Radu al României, Adrian Năstase sau Joachim Gauck.
Standul trinaţional: Germania-Austria-Elveţia – “Mă bucur să constat că programul bogat de evenimente de la standul trinaţional s-a reflectat şi în datele de vânzări: romanul lui Cătalin Dorian Florescu, “Jacob se hotărăşte să iubească”, se află pe locul secund în topul general al Editurii Polirom, iar noua traducere din opera lui Jan Koneffke, “Cele şapte vieţi ale lui Felix K”, se situează, de asemenea, pe locul doi în topul general al Editurii Humanitas Fiction. Romanul lui Uwe Tellkamp, “Turnul”, se bucură şi el de vânzări bune la standul Curtea Veche, precum şi romanul Katharinei Hacker, “Suflete pustii”, la Editura Rao. Dintre ediţiile în limba germană, cea mai vândută carte de la standul trinaţional este romanul Jolandei Piniel, “Exilul”, a declarat Oana Boca, Headsome Communication.
“Grupul Humanitas a înregistrat vânzări similare cu cele din 2012, „un alt an foarte bun pentru noi la Bookfest”, a spus Lidia Bodea, director general al Humanitas. „Deși vineri a fost o zi cu vânzări mai slabe decât anul trecut cu circa 10%, am recuperat această diferență sâmbătă astfel încât, la finalul celor cinci zile de Bookfest, încasările totale au ajuns la nivelul celor de la ediția precedentă”, a declarat directorul general Humanitas pentru Hotnews.
Editura Polirom şi Editura Cartea Românească au propus publicului cititor peste 1.000 de titluri, cifrele oficiale indicând la finalul Bookfest 2013 peste 10.000 de volume vândute. Pe primele locuri la vânzările Editurii Polirom s-au aflat titlurile următoare: “Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”, de Sandra Pralong (coordonator), “Provizorat” de Gabriela Adameşteanu, “Jacob se hotărăşte să iubească” de Cătălin Dorian Florescu, „Nord-Vest” de Zadie Smith, “Onoare” de Elif Shafak, “Amorţire” de Florin Lăzărescu, “Un singur cer deasupra lor” de Ruxandra Cesereanu şi “Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică” de Vintilă Mihăilescu, Editura Polirom. La Editura Cartea Românească, primele poziţii au fost ocupate de volumele: “Kinderland” de Liliana Corobca, “Memorii în bocanci” de Călin Hentea, “O telenovelă socialist” de Doru Pop şi “cîinele ud e o salcie” de Nora Iuga. La finalul târgului de carte Bookfest, Editurile Polirom şi Cartea Românească au înregistrat vânzări comparabile cu cele de la ediţia anterioară a târgului.
Editura Tracus Arte a avut cele mai mari vânzări la următoarele titluri: „Schițe și nuvele… aproape futuriste” de Urmuz, „Lucrurile pe care le-am văzut” de Alexandru Muşina, „Izgonirea din Paradis” de Denisa Comănescu, “Lecția de anatomie” de Emil Hurezeanu, „11 elegii” de Nichita Stănescu, „singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu, „Căderea în sus a corpurilor grele” de Ioan Es. Pop, „Securi decapitate” de Matei Vișniec, „Portrete fără ramă” de Nichita Danilov, „Opere VI” de William Shakespeare, ediție coordonată și îngrijită de George Volceanov.
Curtea Veche Publishing a înregistrat vânzări puţin peste cele din anul 2012. Titlurile noi lansate la Bookfest au fost şi cele mai căutate anul acesta: “Monarhiile secolului XXI” de Sandra Gătejeanu Gheorghe şi Ioan-Luca Vlad, seria “Cărţile Copilăriei” şi „Turnul”, de Uwe Tellkamp. Foarte apreciate au fost şi cărţile de dezvoltare personală şi profesională, beletristică, titlurile de sănătate sau gastronomie.În cele cinci zile ale târgului de carte, au fost lansate: ”Turnul” de Uwe Tellkamp, “Vremea luminii care păleşt” de Eugen Ruge şi “Iarnă-n Vară, Primăvară-n Toamnă”, autobiografia Preşedintelui Republicii Federale Germane, Joachim Gauck – cărţi ce s-au integrat perfect în tema Salonului Internaţional de Carte Bookfest din acest an, când invitaţii de onoare au fost Germania, Austria şi Elveţia, „trei ţări, aceeaşi limbă”. Alte titluri noi au fost „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” de Dugmar Dusil, „Legătura de chei. O mărturie diplomatică” de Teodor Baconschi şi volumul „Sfârşitul reglementării şi ultimul reglementator”, scris de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Un moment important în dezvoltarea planului editorial Curtea Veche a fost marcat prin prezenţa la stand a Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, care a lansat în faţa a numeroşi copii şi părinţi colecţia “Cărţile Copilăriei”, cărţi clasice repovestite pe înţelesul copiilor, sprijinind astfel misiunea editurii de a forma o nouă generaţie de cititori. Mai mult, Alteţa Sa Regală a prezentat, alături de autori, cel mai recent volum din colecţia Casa Regală: “Monarhiile Secolului XXI”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe şi Ioan-Luca Vlad. Tot cu această ocazie a fost prezentată publicului şi noua colecţie de caiete regale, fiecare purtând chipul uneia dintre Reginele din istoria României.
“Editura Curtea Veche a încasat cu 18% mai mult la Bookfest 2013, ”pe fondul unui succes încurajator al reducerilor de 50% practicate în ultima zi de Bookfest”, după cum a explicat Grigore Arsene, directorul Curtea Veche și președintele Asociației Editorilor din România, care organizează Salonul Internațional de Cartes Bookfest.” (sursa Hotnews)
Cele mai căutate şi vândute titluri ale Editurilor ARAMIS-MINERVA au fost: “Peisaje Origami” (ARAMIS)-copyright NAVNEET; Prinţesă pentru o zi (ARAMIS)- Copyright; “Fecioara încătuşată”- Ayaan Hirsi Ali (MINERVA); “Ferma-Jucării tridimensionale” (ARAMIS); “Zâmbind din iarbă” – Cornel Dinu (MINERVA); “Avion-Elicopter- Confecţionează-ţi singur jucării” (ARAMIS); “Magic Lilli şi temele vrăjite -KNISTER (ARAMIS); “Femeia emancipate” – Stanlee Phelps (MINERVA); “Descoperim Mâncarea” – Emile Beaumont (ARAMIS); “Istoria Franţei” (2 vol.) – Jules Michelet (MINERVA).
Editura Nemira a participat la Salonul internaţional de Carte Bookfest, ediţia 2013, cu peste 700 de titluri. Cumpărătorii de la standul editurii Nemira şi-au îndreptat atenţia atât asupra autorilor români, cât şi asupra autorilor străini. Vânzările finale dovedesc acest lucru, topul celor mai vândute cărţi la târg cuprinzând într-o proporţie egală scriitori români şi scriitori străini. Cel mai bine vândut titlu al editurii Nemira este “Mistici din Carpaţi şi alţi oameni slăviţi din istoria mântuirii” de Vasile Andru. Următoarele titluri de top vândute: “Sub Dom” de Stephen King; “Jung. Îndrăgostit de suflet”, de Lavinia Bârlogeanu; “Urzeala tronurilor”, format paperback, de George R.R. Martin; “Lumea-după-Google”, de Alexandru Mironov; “Lupii din Calla, din seria Turnul întunecat, de Stephen King; “Lupta celor nouă, de Pittacus Lore; “Richter 8.9, de Andrei Călăraş; “Cuadratura cercului, de Gheorghe Săsărman; “Borgia. Păcatele familiei, format paperback, de Sarah Bower.Cu toate acestea, încasările acumulate în urma Bookfest 2013 prezintă o scădere a vânzărilor cu 15% faţă de anul trecut.
Volumul “Între acte” de Radu Beligan a fost cel mai bine vândut titlu al Grupului Editorial ALL la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, cu 1.500 de exemplare vândute. Încă din în ziua lansării volumului “Între acte” s-au vândut 700 de exemplare.Pe locul al doilea în topul vânzărilor se află “O poveste cu Horaţiu”, de Doina Papp, o carte despre viaţa unui alt actor foarte îndrăgit de public: Horaţiu Mălăele. Au urmat “Agenda Medicală Merck. Medicul Casei”, romanul “Dacă citeşti asta însemnă că am murit”, de Andrew Nicoll, publicat în colecţia Strada Ficțiunii Contemporan , “Convorbiri cu Alex. Ştefănescu”, de Ioana Revnic şi “Garsoniera din pădurea de macarale”, de Dan Chişu. Alte tiluri de success au fost: “Ali şi Nino”, de Kurban Said, “Istoria universală”, vol I – Preistoria şi Antichitatea şi vol II – Evul Mediu. America precolumbiană şi hispanică, „Frați de cruce”, de Ingvar Ambjørnsen şi seria de cărticele educative pentru copii „Pixi”. “Volumul vânzărilor a fost aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut”, a declarat declarat Mario De Mezzo, CEO Grupul Editorial ALL.
Printre cele mai vândute colecţii ale Editurii Litera s-au numărat: “Mari interpreți de folclor”, colecție tezaur realizată de Marioara Murărescu. Volumul I, “Maria Lătărețu”, a înregistrat peste 350 exemplare vândute. “Tamara Buciuceanu. O viață închinată scenei”, de Bogdana Darie a numărat peste 300 de exemplare vândute, “Furtuna războiului”, de Andrew Roberts (colecția Bestseller), “Ghidul câinelui fericit”, de Cesar Millan, “Secretele creierului uman”, de Sam Wang și Sandra Aamodt, colecția “IQ230”. Printre acestea “Atracția”, de Sylvia Day a fost cea mai cumpărată carte de ficțiune.Una dintre cele mai aşteptate şi prizate cărţi a fost „Lumea, americanii şi noi” de Adrian Năstase, eveniment editorial onorat de primul-ministru Victor Ponta.Foarte căutate au fost și cărțile pentru copii propuse de Litera Mică: seriile “Disney English” și “Disney AudioBook” ( poveștile clasice Disney în lectura doamnei Stela Popescu) au înregistrat peste 500 exemplare vândute din diferite volume: “Pisicile Aristocrate”, “Mașini”, “Peter Pan”, “Regele Leu” etc. Cărțile educative au fost, de asemenea, foarte căutate, un exemplu concludent în acest sens reprezentandu-l titlul “De ce? Prima mea carte de întrebări” ( seria National Geographic), titlu vândut în peste 300 de exemplare. S-au vândut bine şi volume din seriile“Marvel” și “Tom & Jerry”, volumul “Tom & Jerry. Distracție pentru tot anul” fiind preferatul copiilor.
Cele mai vândute titluri ale Grupului Editorial Trei:
Ficţiune:
“Adevărul despre cazul Harry Quebert“ de Joel Dicker
“Fata dispărută“ de Gillian Flynn
“Jurnalul unui adolescent timid“ de Stephen Chbosky
“Predică despre căderea Romei“ de Jerome Ferrari
“Antologia Nebula 2012“ de James Patrick Kelly & John Kessel
Non-ficţiune: “A avea sau a fi“ de Erich Fromm
“Cum să fii tu însuţi ca să trăieşti din plin“ de Alain Braconnier
“Ce se petrece în grupuri“ de R. D. Hinshelwood
“Psihiatrie, psihanaliză şi noua biologie a minţii“ de Eric R. Kandel
“Nevoile esenţiale ale copiilor” de T. Berry Brazelton & Stanley I. Greenspan
RAO a înregistrat aproximativ aceleași încasări ca la Bookfest 2012, potrivit declarațiilor lui Ovidiu Enculescu, directorul RAO.
“Încasările Grupului Corint la Bookfest 2013 au crescut cu 6-7%, potrivit lui Cristian Greșanu, directorul Corint, în vreme ce Paralela 45 a observat ”o creștere de 5% față de ediția precedentă”, după cum a declarat Călin Vlasie, managerul Paralela 45. O creștere ușoară a avut și Grupul Editorial ART, condus de Dan Iacob, care a înregistrat încasări mai mari cu 2-3% la această ediție a Salonului de Carte Bookfest.” (sursa Hotnews)
Lista celor mai vândute carti este ca si o Lista de carti bune!