Regizorul şi cineastul ceh Jiri Menzel, care urmează să primească în cadrul festivalului TIFF premiul de onoare pentru întreaga carieră, se va opri şi în Bucureşti pentru o seară specială, în onoarea sa, la Palatul Ştirbei. Evenimentul, care va avea loc miercuri, 5 iunie 2013, face parte din festivalul de film Czech Film Hunting, organizat de Centrul Ceh Bucureşti împreună cu Staropramen. Începând cu ora 21:00 vor fi proiectate simultan, în încăperi diferite ale Palatului Ştirbei, trei filme: Capricious Summer / Vară capricioasă / Rozmarne leto (1968), The End of Old Times / Sfârşitul vremurilor vechi / Konec starych casu (1989) şi cel mai recent film al său, I served the King of England / In slujba regelui Anglei / Obsluhoval jsem anglickeho krale (2006). De la ora 22:30, spaţiul de proiecţie se transformă într-o petrecere în onoarea lui Menzel, marcând astfel şi sfârşitul primei ediţii a festivalului Czech Film Hunting.
Menzel s-a remarcat ca “maestru al comediei umane”, cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, încă de la primul său lung metraj, Trenuri bine păzite/ Closely Watched Trains/ Ostre sledovane vlaky, unul dintre cele saşe filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus, pe lângă Oscar pentru cel mai bun film străin, numeroase alte premii şi şansa de a pleca din Cehoslovacia. Menzel a rămas însă în ţară şi a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.
În 1968, obţinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vara capricioasă / Capricious Summer / Rozmarne leto, iar în 1969 termina un film care a stat închis două decenii din cauza cenzurii: Ciocârlii pe sârmă / Larks on a String/ Skrivanci na niti, o altă adaptare după Hrabal, recompensată cu Ursul de Aur şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia în 1990.
Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, şi a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 şi 1992. Montează, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, şi joacă la două teatre din Praga. Ca actor, a apărut în peste 40 de producţii. În 1996, preşedintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh, iar în 2011, a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria F, Promovarea Culturii.