Luni, 27 mai 2013, la Casa de Cultură a municipiului Timişoara, în cadrul Cenaclului „Pavel Bellu”, jurnalistul şi scriitorul Stejărel Ionescu îşi va lansa cea de-a zecea carte de poezie, intitulată „drumul sihaştrilor”, Editura Inspirescu. Vor vorbi despre carte scriitorii: Adrian Dinu Rachieru, Nina Ceranu şi Marcel Turcu. Va prezenta Rodica Oprean. Din poemele autorului va recita actriţa Laura Avarvari de la Teatrul Naţional Timişoara.
Stejărel Ionescu, s-a născut în Ardeal, în lunca Mureşului, la poalele Cuşmei Dacilor, sub Măgura Uroiului aproape de Simeria, la 05.11.1955. De scris s-a apucat destul de târziu, la aproape 22 ani pe când îşi satisfăcea stagiul militar. Aşa se face că prima poezie ce a scris-o întitulată „Dor de ţară”, i-a apărut la gazeta de perete a unităţii militare unde îşi satisfăcea stagiul militar, şi într-una din revistele de profil ale armatei. Din 1976 şi-a început şi „meseria” de ziarist, colaborând cu ziarul local al acelei vremi „Drumul Socialismului” şi cu săptămânalul” Lupta CFR”. A continuat cu scrisul şi a colaborat în acelaşi timp cu Cenaclul Ritmuri din Deva şi Cenaclul Flacăra din Hunedoara, unde a avut ocazia să cunoască personalităţi ale scrisului: Valeriu Bârgău, Ioan Adam, Mihai Sin, Valentin Taşcu, fraţii Ioan şi Eugen Evu, Neculai Chirică, şi mulţi alţii. În acelaşi timp a publicat poezii în publicaţii de profil şi ziare locale precum şi înregistrări la Radio-Timişoara. Între 1980-1983 a avut probleme cu securitatea datorită faptului că era împotriva regimului comunist al acelei vremi, fiind mai mult timp persecutat. În 1990 a părăsit locul de muncă din cadrul CFR , deschizându-şi o SC devenint editor – difuzor şi publicist, şi până în 1997 a editat revistele „Amica – magazin” şi „ Atena – magazin” precum şi un ziar de opinie şi cultură „Cetatea”. În 1997 a încheiato cu privatizarea şi a colaborat pe rând ca şi corespondent cu publicaţiile: Transilvania Jurnal, Palia, Cronica Română, Curierul Naţional, România liberă, Focus Vest, A M Press, Lumea de azi şi One Tv. A continuat să scrie atât poezie, cât şi articole în ziar printre care şi prezentări de carte şi cronică plastică sau literară. Prima carte ce a publicat-o editorial a fost doar în anul 2000, debutând cu tableta de versuri „Trandafirii de rouă”. În prezent se află la cea dea noua carte personală plus o antologie. Între 1990-1997 a fost editor, editând un ziar şi doua reviste trimestriale, timp în care a reuşit să le încerce într-ale scrisului şi proza şi cronicile literare, ceea ce face ca în unele cărţi să apară alături de poezie şi proză scurtă. Între 1999-2004 a urmat Universitatea de Tehnoeconomie Europeană, Bucureşti, secţia drept.
Are în pregătire un alt volum de poezii în ediţie bilingvă româno-italiană, întitulat: „izvorul de lut”, dar înaintea acestuia va apărea cu un alt volum de versuri „castelul de nisip”.
Cărţi publicate: trandafirii de rouă, Ed. Bibliofor / 2000; tăcere şi singurătate, Ed. Bibliofor / 2002; somnul îngerului, Ed. Călăuza v.b / 2008; Lacrima – un nume sfânt, Ed. Călăuza v.b / 2008; arta de a fi (antologie), Ed. Anamarol / 2009; daţ’mi pace / dor de ţară, Ed. CCD Deva / 2009; cu Dumnezeu prin hergheliile de cai, Ed. Măiastra / 2010; iarăşi mi se pregăteşte ceva (ed. bilingvă), Ed. Măiastra / 2012; Dumnezeu ne poartă paşii prin hergheliile nopţii, Ed. Inspirescu / 2013; drumul sihastrilor, Ed. Inspirescu / 2013.
Respect oamenii care au avut curajul sa infrunte sistemul comunist. De asemenea respect suferintele parintilor lor, rudelor lor care au avut de suferit in timpul comunismului.