Joi, 16 mai 2013, ora 18.30, la Librăria Adevărul (Str. Doamnei nr. 27-29) din Bucureşti, va avea loc o dezbatere despre volumele “Marele Gatsby” de F.S. Fitzgerald şi “Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii” de Aurora Liiceanu, în contextul recentei lansări a filmului “Marele Gatsby”, o adaptare spectaculoasă a celebrului roman omonim, în regia lui Baz Luhrmann, avându-i în distribuţie pe Leonardo DiCaprio şi Carey Mulligan. Vor participa: Aurora Liiceanu, Florin Iaru şi Bogdan-Alexandru Stănescu.
“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald a apărut recent la Editura Polirom, în ediţie limitată, traducere din limba engleză şi note de George Volceanov.
Al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după “Ulise” de James Joyce, aşa cum a fost declarat în anul 1999 de suplimentul literar al ziarului The Washington Post, Marele Gatsby a apărut la Polirom în patru ediţii (2002, 2007, 2011, 2013).
Nick Carraway, un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York şi doritor de succes, împărtăşeşte povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere dar haotice, Gatz, mânat de mirajul iubirii faţă de Daisy Buchanan, îşi schimbă viaţa, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se împlineşte însă; rămâne povestea donquijotescă a Marelui Gatsby, desfăşurată odată cu un iluzoriu, nesfârşit American dream.
“Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii”, volum semnat de Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton şi una dintre cele mai de succes autoare publicate de Polirom în ultimii ani, prezintă povestea a două femei, Hadley Hemingway şi Zelda Fitzgerald, care par să aibă în comun un singur lucru: amândouă au fost căsătorite cu scriitori celebri – Ernest Hemingway şi Francis Scott Fitzgerlad. În rest, sunt complet diferite: Hadley e o femeie care a asimilat valorile mediului din care provine şi nu îşi doreşte decât o viaţă liniştită alături de soţ şi de copii; Zelda e autonomă, excentrică, încalcă toate regulile şi încearcă mereu să se desprindă de personajele feminine create de celebrul ei soţ, care o foloseşte ca sursă de inspiraţie pentru cărţile sale.
Comparând personalităţile şi relaţiile lor cu partenerii de cuplu, Aurora Liiceanu ne arată că Hadley şi Zelda reprezintă de fapt două tipuri feminine pe care le putem recunoaşte cu uşurinţă şi astăzi, dacă privim atent în jurul nostru.