spot_img

Mesaj către tineri de la breasla cărţii tipărite

Cu prilejul marcării la 23 aprilie a Zilei Mondiale a Cărţii şi  Dreptului de Autor, Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR)   se adresează tuturor tinerilor,  cerându-le scuze în numele breslei pentru greaua povară” a  lecturii cărţii tipărite, care îi răpeşte din faţa computerelor  sau a televizoarelor, precum  şi  pentru „disconfortul” de a fi obligaţi să mai răsfoiască, în plină epocă a internetului  niscaiva  manuale, cursuri sau  alte lucrări, considerate esenţiale   în educaţia pentru viaţă şi în  traseul lor  profesional. Redăm integral mesajul FEDCR:

Da, aşa este, încă suntem tributari tradiţiei de peste 2000 de ani de cultură scrisă, de a încrusta cuvântul pe pagina albă, spre a fi mai bine însuşit şi înţeles, dar fiţi fără grijă, putem să făurim şi  cărţi electronice sau materiale multi-media, spre a răspunde noilor provocări ale culturii, ştiinţei şi  educaţiei.

Da, ne veţi găsi din ce în ce mai des în format electronic, putem fi performanţi din acest punct de vedere cu toţii:   autori, editori, librari, tipografi, bibliotecari, reviste  literare etc., dar sunteţi siguri că asta vă doriţi cu adevărat?

Sunteţi pregătiţi cu toţii – autorităţi, instituţii, şcoală, familie, societate civilă, iubitori ai cărţii şi cititori de nevoie –, să  găsiţi cărţile favorite – poveştile copilăriei, romanele poliţiste, literatura de dragoste şi de călătorie, lucrările tehnico-ştiinţifice, manualele, cursurile etc. –  doar în mediul virtual?

Nu veţi simţi nevoia să daţi febril paginile cărţii, să o aşezaţi cu grijă în raftul bibliotecii sau să o dăruiţi, ca un cadou de preţ celor dragi?

În Spania, de unde a pornit iniţiativa  marcării pe plan internaţional a Zilei Mondiale a Cărţii şi Dreptului de Autor, există obiceiul ca de sărbătoarea Sf. Gheorghe oamenii să ofere cărţi însoţite de flori, îndeosebi trandafiri.

În  Franţa, Germania sau Italia, unde există instituţii, strategii şi programe speciale de stimulare a lecturii în rândul populaţiei şi unde  producătorii şi comercianţii de carte  sunt sprijiniţi  de autorităţi şi comunităţi, chiar şi în anii  de recesiune cartea şi-a păstrat statutul de cel mai oferit cadou, iar  librăriile şi bibliotecile împânzesc şi cele mai mici localităţi.

Ca urmare, în toată Europa, industria editorială, cea mai puternică industrie culturală, deşi a început producţia de e-book, continuă să realizeze în tiraje mari cartea tipărită,  ca unul din cele mai frumoase şi mai iubite daruri spirituale, ştiind că ea este căutată şi apreciată de cititori aparţinând tuturor vârstelor,  dornici să înveţe, să cunoască, să prospere.

La noi, cultura scrisă este într-o  criză profundă. În ultimii trei ani s-au desfiinţat  jumătate din edituri, bibliotecile publice şi cele şcolare n-au mai primit fonduri pentru reînnoirea colecţiilor, autorităţile au blocat acordarea către cadrele  didactice a celor 100 de euro destinţi achiziţiei de cărţi, iar în zeci de oraşe au dispărut librăriile. Şcoala şi familia  nu mai stimulează lectura, iar cartea este printre ultimele obiecte din coşul de cumpărături al românilor. Rezultatul se vede la examenele de bacalaureat şi în sondajele care măsoară consumul şi obiceiurile de lectură, la care voi, tinerii, ieşiţi mereu ultimii.

De aceea, ne adresăm vouă.

Cartea tipărită nu şi-a spus ultimul cuvânt. Ea merită mai mult, spre a fi, cu adevărat, bucuria sufletului şi cel mai accesibil mijloc de formare şi dezvoltare  spirituală.

Ne-am dori  o resurecţie a ei, cu ajutorul vostru: să o transformaţi în cel mai frumos şi cel mai accesibil cadou.

Alăturaţi-vă tinerilor din întreaga Europă, care celebrează acest minunat prieten al omului, cartea.

Pe 23 aprilie, intraţi în librărie!

Dăruiţi o carte!

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Cred că mesajul va fi îmbrăţişat de tineri aşa cum se cuvine, ei nu sunt nesimţitori, ci neştiutori, grăbiţi, încă în alegeri de drumuri. Îniţiativei din Spania trebuie să-i răspundem cu onorul cuvenit, să sărbătorim Ziua Cărţii Tipărite, dăruind cărţi şi flori!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508