Marţi, 23 aprilie 2013, la Târgovişte, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România și a Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de autor, va avea loc PROGRAMUL DE CARTE, ediţia a II-a, un eveniment iniţiat şi coordonat de scriitorul Dan Mircea Cipariu. Astfel, la Clubul Studenţilor al Universităţii Valahia din Târgovişte, de la ora 19:00, se va desfăşura un spectacol de poezie, blues şi jazz, cu poeţii Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru şi Bogdan Ghiu şi muzicienii Mike Godoroja&Blue Spirit şi Marius Mihalache. Jurnalista Anamaria Spătaru (Radio România Cultural) va modera, de la ora 16:00, la Centrul Internaţional de Conferinţe, dezbaterea pe tema “Cultura scrisă şi drepturile de autor faţă cu noile media”, avându-l invitat special pe jurnalistul şi senatorul Sorin Roşca Stănescu.
“Mă bucur că am convins Ministerul Culturii şi Administraţia Fondului Cultural Naţional să investească într-un proiect de calitate şi de anvergură naţională, la Târgovişte, o capitală vitregită în ultimii ani, din păcate, de bani pentru programe cultural de calitate. Ştiu că circulă pe facebook o veste tristă care anunţă că Târgoviştea dispare de pe harta culturală a României de la 1 iulie 2013 pentru că nu au mai fost alocate fonduri de la Consiliul Local municipal pentru Zilele cetăţii, Crizantema de Aur sau pentru noi spectacole de teatru. Venim cu o dezbatere de imediată actualitate, influenţa noilor media, ale reţelei web şi ale celor de socializare asupra obiceiurilor de lectură, de cumpărare şi distribuţie a cărţii, asupra sensibilităţii omului post-postmodern, asupra drepturilor de autor pentru operele scrise. Vă invit la un spectacol unic, în care poezia intră în rezonanţă cu blues-ul şi jazz-ul, în ritmurile celor de la Mike Godoroja & Blue Spirit şi în acordurile de ţambal şi cu improvizaţiile lui Marius Mihalache. Îmi place să cred că PROGRAMUL DE CARTE poate fi o piatră de temelie pentru visul senatorului Sorin Roşca Stănescu de a face proiecte cultural şi artistice naţionale şi internaţionale care să conteze pentru o viitoare capitală a culturii europene la Târgovişte”, a declarat Dan Mircea Cipariu, coordonatorul PROGRAMUL DE CARTE.
PROGRAMUL DE CARTE
23 aprilie 2013, ediţia a II-a
Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor
Târgovişte, Biblioteca Universităţii Valahia
PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.
Sloganul PROGRAMUL DE CARTE pentru 2013 este: citeşte şi dăruieşte!
PROGRAMUL DE CARTE
-Ora 16.00, Universitatea Valahia, Centrul Internaţional de Conferinţe, str. Maior Alexandrescu 39, DEZBATEREA DE CARTE – „Cultura scrisă și drepturile de autor faţă cu noile media”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Dan Mircea Cipariu, Bogdan Ghiu, Cornelia Maria Savu, Sorin Roşca Stănescu. Moderator: Anamaria Spătaru (Radio România Cultural)
-Ora 19.00, Universitatea Valahia, Clubul Studenţilor, str. Tineretului nr 1, RECITAL À LA CARTE, cu poeţii Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru, Bogdan Ghiu, precum şi cu muzicienii Mike Godoroja&Blue Spirit & Marius Mihalache. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja.
Organizatori: Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România – APLER, OPERA SCRISĂ.RO, Asociaţia EURO CULTURART, Biblioteca Universităţii Valahia din Târgovişte
Finanţatori: Ministerul Culturii, Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri media: Radio România Cultural, revista Cultura https://www.agentiadecarte.ro/ , http://www.corect.com/
Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această zi s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.