Duminică, 14 aprilie 2013, de la ora 18.00, la Club Doors din Constanţa, va avea loc a III-a ediţie a Mecanicilor Poetice. O întâlnire despre cărţi, teatru şi film cu Jean-Lorin Sterian, precum și o expoziţie de fotografie semnată de Marian Adochiţei. Cântă la pian şi voce Elena Gatcin.
Jean-Lorin Sterian:
Scriitor român, cunoscut mai ales pentru textul „8 Ore, maybe someday”- demisia sa literară de la Playboy. A publicat romanul „Lorgean” (Polirom, 2006) şi volumele de povestiri „Baltazar şi Hazardul” (Metafora, 1997), „Scriitorul a ieşit la vânătoare” (Pro Logos, 2001), „Postume” (Amaltea, 2003), „Antume” (Herg Benet, 2011), la care se adaugă micro-romanul „Clopotele bat fără noimă” (Editura „Noesis”, 2001) apărut doar în format electronic.
A scris şi pentru revistele Playboy, 24fun, Omagiu, EgoPHobia, Sunete, Noua literatură, Suplimentul de cultură,…
A făcut parte din trupa de playback „Grupul Sanitar” cu care a scos albumul „Playback Superstar” şi despre care a produs documentarul „Lecţia de playback”. E pasionat de filme, iar mai nou s-a apropiat şi de producerea lor, ca scenarist, dar şi ca regizor, deocamdată al scurtmetrajului „Principiul dragostei comunicante”. – Wikipedia
Jean-Lorin Sterian: „m-am născut în constanţa, într-o zi de joi. e un oraş în care nu vrei să vii decât în vacanţă. în şcoala generală n-am luat niciodată premiul I, am făcut un liceu în care predominau fetele (slavă domnului), am terminat o facultate de trei lei, din care nu am rămas cu nimic. genul “brânză bună în burduf de câine”. în liceu am scos 2 numere dintr-o revistă intitulată “ceata”, iar din clasa a XII-a am ţinut timp de aproape doi ani o emisiune intitulată In Veioza Microfonului la radio sky, unde mai lucrau sebastian bodu şi andrei gheorghe. mi-am filmat majoratul (în 1993) şi mă amuz punând fragmente din el pe youtube pentru că sunt deja filmări de epocă.
încă nu am făcut niciun copil, dar am publicat 4 cărţi. ultima dintre ele, lorgean, a apărut în februarie 2007, la editura polirom. coperta şi prefaţa sunt nasoale.
nu prea am câştigat bani din literatură, ci lucrând la reviste ca PLAYBOY, HIGHLIFE sau Monden. sună bine, dar nu era deloc mişto să stau la cheremul unor şefi/patroni capricioşi şi egocentrici. iar programul obligatoriu de 8 ore mi-a produs leziuni pe creier.
am o rubrică în 24Fun în care ar trebui să scriu despre advertising, industrie pe care o detest, aşa că bat câmpii. în general, mă izbesc de teme urbane cu tentă anticonsumeristă. din plictiseală din redacţii a ieşit Grupul Sanitar, o trupă de jurnalişti care şi-a râs de muzicienii autohtoni. am terminat recent un documentar despre trupa ai cărei membri îşi spuneau “voievozii playbackului” şi nu ştiu ce să fac cu el. m-am jucat de-a regia şi scenariul în Principiul Dragostei Comunicante (http://www.youtube.com/watch?v=EuIWhVEHexM), în Casting şi în documentarul despre universul gay din românia filmat pentru tvr2. am avut noroc şi am apărut în câteva filme însumând în total mai puţin de un minut de peliculă (Moartea Domnului Lăzărescu, Legături Bolnăvicioase, Bărcuţe de Hârtie, Rien Ne Va Plus) şi as myself în videoclipul Jos Cenzura al Paraziţilor, cât şi în documentarul despre pornografie intitulat .doc. în rest, sunt f. leneş când e cazul să fac lucruri pe care nu le simt, am avut o pisică pe nume Relu şi urăsc munca de birou. neavând venituri fixe, mănânc adesea la cantinele studenţeşti, cu conştiinţa împăcată de când fac un master în antropologie la SNSPA. viaţa mea sentimentală este suficient de complicată ca să-mi ofere inspiraţie pentru cărţi şi filme pentru multă vreme. citesc mult, mă uit la filme şi îmi trag muzică nouă. zilnic. dacă mi-aş transforma pasiunile în job, n-aş mai savura nimic.”
Marian Adochiţei (n. 30 nov. 1981) este absolvent al Facultăţii de Teatru, secţia Actorie – Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi (2001-2005). Deţinător al premiilor: „Generaţia Aşteptată” la Gala Tânărului Actor, Mangalia, 2006 şi „Ştefan Iordache” pentru „Cel mai bun actor” la Gala Tânărului Actor Hop, Mangalia, 2009.
A jucat în peste 20 de piese de teatru şi în numeroase filme alături de personalităţi remarcabile ale culturii teatrale şi cinematografiei româneşti. Este actor al Teatrului de Stat Constanţa din anul 2005. În ultimii ani şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie care îi scoate în evidenţă bogăţia universului său artistic.
« Creativ, neliniştit, mustind de idei şi de dileme artistice, actorul Marian Adochiţei a acumulat în studenţie şi mai ales în colaborările de după un variat şi mereu imprevizibil potenţial interpretativ. Personalitatea sa se distinge prin firescul elaborării scenice, printr-o autentică expresivitate corporală, prin uşurinţa cu care dezvoltă în spectacol vârstele şi identităţile personajelor (fie ele comice sau tragice) şi, mai ales, prin originalitatea „unghiului de atac” asupra relaţiilor şi situaţiilor de scenă. » – Ovidiu Lazăr, regizor artistic Teatru Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi
Elena Gatcin s-a născut la 14 septembrie 1982 la Criuleni, Republica Moldova. Este absolventă a Conservatorului de Stat ,,Gavriil Muzicescu’’ din Chişinău, specialitatea Pian. A fost membră a trupei „Edict” din Chişinău (pian şi voce, 2001-2008), iar în 2009 a cântat cu „Black Sea Orchestra” (pian şi voce); din 2011, activează în trupa „Sake Down”. A colaborat cu Corneliu Stroe în proiectul ,,Balkanamera’’. Pentru calităţile sale vocale, Elena Gatcin a fost răsplătită cu premiile: ,,Teo Peter’’ (Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia, 2005 şi 2010), Premiul 3 (Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia, 2006) ş.a. A fost invitată la diverse emisiuni radio şi TV, printre care ,,Atenţie! Se cântă…”, ,,Unora le place” (TVR2).