De curând, la Editura Curtea Veche Publishing, a apărut volumul „Artă şi Comunicare” de Adrian Leonard Mociulschi. Incursiunea în fascinantul univers al literaturii ştiinţifice, începută de autor odată cu volumele precedente, “Poetică, matematică şi armonie muzicală” (2010) şi “Evul Mediu” (2011), publicate la aceeaşi editură din România, continuă.
Cititorul este invitat să redescopere evenimentele care au marcat istoria umanităţii, din zorii epocii de piatră şi până în zorii erei spaţiale. Comunicarea este privită drept un numitor comun al activităţilor civilizaţiei umane, supuse unor neîntrerupte transformări şi prefaceri. Autorul pare să ne spună că martorii tăcuţi din trecut, fie aceştia personificaţi de picturile rupestre, de catedrale sau de artefacte, ne vorbesc despre o lume dispărută, o lume care s-ar putea ca să fi fost, însă, diferită faţă de percepţia noastră despre ea. Din paginile cărţii aflăm interpretări originale asupra unor relicve istorice mai mult sau mai puţin cunoscute, precum maşinăria de la Antikythera – primul mecanism de calculat, realizat cu peste un mileniu şi jumătate înaintea orologiului astronomic de la Praga – sau bateria de la Bagdad, concepută, de asemenea, la o distanţă, în timp, la fel de incomensurabilă faţă de bateria lui Alessadro Volta.
Mai presus de comunicarea orizontală, determinată de scurgerea diacronică a evenimentelor istoriei, rămâne însă comunicarea verticală. Mesajul cărţii lui Adrian Mociulschi este surprins poate, cel mai bine, de către însuşi Neagu Djuvara. Marele cărturar consemnează, în coperta de escortă a volumului, ceea ce ar putea fi o concluzie în registrul apoteotic al transcendenţei limbajului artistic: “Adrian Leonard Mociulschi, plimbându-ne printr-o fantastică panoramă a tuturor artelor şi a gândirii, peste mări şi ţări şi peste mileniile istoriei umane, ne descoperă legături şi corespondenţe la care n-am cugeta în chip firesc şi care totuşi sunt, şi care ne asigură că arta nu doar că nu se răspândeşte, ci n-are semnificaţie, n-are fiinţă, fără comunicarea dintre Creator şi noi. O carte originală, care merită să fie citită.”
Descendentul unei ilustre case nobiliare europene, Adrian Leonard Mociulschi duce mai departe blazonul familiei sale. Zona Brăilei este cea care i-a înfiat pe urmaşii polonezilor rămaşi în România, unde ei şi-au făurit o viata şi un rost, după ce au ales calea exilului în urma destrămării Poloniei. Pentru Adrian Leonard Mociulschi, România rămâne ţara sa. O ţară în care scrie cărţi, în care compune muzică, în care predă studenţilor tainele artei sunetelor.
[…] Prezentarea cărții Artă și comunicare, scrisă de Adrian Mociulschi. Standul Curtea […]