spot_img

Festivalul de Film Internaţional NexT, ediţia a 7-a (10-14 aprilie 2013)

Cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT revine în forţă în perioada 10 – 14 aprilie 2013, anunţând o selecţie a celor mai bune scurt şi mediu metraje realizate în ultimii doi ani în cinematografia locală şi internaţională. Competiţia de anul acesta, la care participă 23 de filme din 16 ţări, alese din cele peste 1.000 înscrise, menţine echilibrul între estetici populare şi estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaţionale (dar prezentate în premieră în România) şi filme care abia încep să fie descoperite. Oana Lăzăroiu a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro informaţii la zi despre acest important eveniment.

Cei doi selecţioneri ai Festivalului NexT, Irina Trocan şi Andrei Gorzo, îşi prezintă astfel selecţia:

“Avem scurtmetraje care acoperă toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant. Panihida de Ana-Felicia Scutelnicu e cinema etnografic puternic estetizat. Filmul britanic Noapte bună şi filmul croat Sunt o femeie independentă sunt exemple strălucite de “cinema la feminin”. Filmul neo-zeelandez Schimbul de noapte e realism social de esenţă tare, în timp ce, în filmul portughez Şi viii plâng şi filmul chilian .SRT realismul social e invadat de elemente onirice şi fanteziste. Avem două filme care se îndepărtează de cotidian înspre o formă de realism magic: Skylab, un film indian de un ludic à la Apichatpong Weerasethakul, şi filmul american Fotoliul, care seamănă cu blockbuster-ul festivalier din 2012 Beasts of the Southern Wild. Avem un număr record de filme ştiinţifico-fantastice, printre care Kaiser & König (Germania), o distopie action, O lume mai bună (Belgia), distopie mucalit-orwelliană, un SF retro irlandez – Fata cu dădaca mecanică şi un SF fashion spaniol – Marion. Filmul Pălmuiala (Franţa) e un kung fu porno pe care, după ce-l vedeţi, n-aveţi cum să-l uitaţi, iar Ovo e un film suprarealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternităţii. Selecţia conţine şi horror-uri: Foame (Germania) un body-horror feroce într-un decor glam, sau Cusătoreasa, o animaţie stop-motion cu un umor foarte, foarte negru.” se arată pe site-ul festivalului.

Trei dintre cele patru filme româneşti intrate în selecţia finală aparţin unor regizori aflaţi pentru a două oară în competiţia NexT: Treizeci, un film regizat de Victor Dragomir, prezintă o reuniune a unor foşti colegi, reuniune ce degenerează neprevăzut; În acvariu, al lui Tudor Jurgiu, este o poveste despre încercările eşuate ale unui cuplu de a se despărţi; Betoniera, al lui Liviu Săndulescu (selecţionat la Clermont Ferrand în 2013) este o felie de viaţă în tradiţia Noului Cinema Românesc. Al patrulea film românesc, Şanţul – venit ca o surpriză şi pentru selecţionerii Festivalului NexT – este debutul regizoral al lui Adrian Silişteanu, cunoscut până acum ca director de imagine al unor filme precum Din dragoste cu cele mai bune intenţii şi Domestic, regizate de Adrian Sitaru, şi Undeva la Palilula, regizat de Silviu Purcărete.

Mihaela Mureşanu, manager PR a declarat pentru AgenţiaDeCarte.ro că ediţia din acest an include o secţiune nouă în program, aceasta fiind NexT Comedy Night, aducând în prim plan proiecţii cu o anumită tematică, dedicate genului comediei. Programul va fi proiectat joi, 11 aprilie, la Cinema Corso. Vezi aici lista filmelor selecţionate. Oscar Night, este o altă secţiune în cadrul căreia se vor putea viziona cele 5 filme nominalizate la Premiile Oscar pentru scurtmetraj, respectiv câştigătorul de anul acesta Stingerea / Curfew, regia: Shawn Christensen, SUA, 2012, (19′). Festival Friends promovează filme apartinand unor foşti concurenţi NexT sau unor persoane  apropiate de Festival pentru a putea fi înscrise în competiţia oficiala. Cristi&Otto reprezintă o selecţie de filme realizare de Cristian Nemescu şi sound designerul Andrei Toncu, în memoria cărora a luat fiinţă acest Festival. Anul acesta suntem bucuroşi să anunţăm că proiecţiile se vor desfăşura atât în capitală, cât şi în provincie – posibil viitoare capitale culturale – Braşov, Cluj şi Iaşi. Amintim şi secţiunea Filme europene, Semaine de la critique, European Film Awards şi Festivalul Internaţional de Film Aubagne.  Primul, cel mult al doilea scurtmetraj, al unui fost câştigător al Competiţiei NexT se va proiecta în secţiunea NexT Generation. Două din producţiile nemţeşti de anul acesta sunt prezente în secţiunea NexT Kids mai exact Rising Hope în regia lui Milen Vitanov şi Monstersinfonie în regia Kiana Naghshineh. Admit faptul că sunt nerăbdătoare să ajung la aceste ultime două proiecţii, dedicate copiile între 4 şi 12 ani pentru a putea avea un schimb de opinii, cu acea fetiţă blondă, cu pielea catifelată, talentată, voioasă, curioasă, în vârstă de 4 ani … în fond legea apartenenţei se aplică tuturor.

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Studio, Patria şi Corso în Bucureşti, iar seminariile se vor desfăşura la Cafe Verona, din incinta librăriei Cărtureşti.

Juriul de anul acestă este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Meditérranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Premiile oferite anul acesta sunt: Trofeul NexT (pentru cel mai bun film din Competiţie), premiul “Cristian Nemescu” (pentru cea mai bună regie), premiul „Andrei Toncu” (pentru cea mai bună coloană sonoră), premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, premiul publicului şi premiul publicului pentru film românesc.

Printre obiectivele Festivalului NexT se regăseşte şi transferul de cunoştinţe din lumea filmului către cei pasionaţi sau care activează în acest domeniu. Dacă vrei să afli şi secretele din spatele filmelor, organizatorii au pregătit şi o serie de seminarii pe teme de regie de film şi sound-design (cele două direcţii principale ale Festivalului), care vor avea ca invitaţi regizori sau sound-designeri celebri. Şi pentru că NexT este locul în care îţi vei putea găsi energia şi inspiraţia pentru a face tot ce visezi, anul acesta organizatorii s-au gândit să ofere o imagine şi asupra tehnologiei şi echipamentelor video. În cadrul acestei sesiuni, care se va desfăşura sâmbătă 13.04, începând cu orele 14:30, reprezentanţi ai Studioului F64, Sony, vor oferi răspunsuri la modalităţile de preschimbare a ideilor de imagine în producţii de calitate.

Detalii despre abonamente sau preţul biletelor se pot obţine aici.

De asemenea Festivalul Internaţional de Film NexT face parte din prima campanie de crowdfunding dedicată festivalurilor culturale, alături de alte 7 evenimente importante din spaţiul românesc, proiect iniţiat pentru prima dată în Romania de MyKey, prin lansarea platformei de foundraising pe cale virală www.we-are-here.ro.

“Acţiunea se va desfăşura punctual, pe o perioadă de 3 săptămâni, fiecare spectator poate dona o sumă care începe de la 5 EUR, sau poate achiziţiona afişul campaniei prin SMS, pentru o suma de 5 EUR + TVA. Fondurile obţinute prin donaţie sau prin cumpărarea afişelor intră direct în contul organizatorilor festivalurilor listate” a completat Delia Marcu, PR Manager MyKey.

Acest ultim comunicat îmi aminteşte de un concurs la care am participat, premiul revenind echipei care obţinea cele mai abundente aplauze. Din păcate aplauzele n-au fost în favoarea echipei din care făceam parte … însă consider că premiul a fost acordat corect.

Oana Lăzăroiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508