spot_img

Record mondial: albumul de colinde «Winterkinder» de Rolf Zuckowski

Albumul de colinde «Winterkinder» al lui Rolf Zuckowski s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare, stabilind astfel un record mondial pentru cel mai vândut album de colinde în limba germană. Oana Lăzăroiu a trimis pe adresa AgenţiadeCarte.ro un articol despre acest record mondial obţinut de Germania la sfârşitul anului trecut.

Da, ştiu! Nu se obişnuieşte să publici astfel de subiecte la început de primăvară … dar nici măcar piesa celor de la Stereophonics <<Indian Summer>>,  pe care am ascultat-o de nenumărate ori, nu m-a determinat  să ignor starea meteorologică de la noi.

După cum am promis în articolul precedent, urmează să fac cunoscut un alt record mondial obţinut de Germania, la sfârşitul anului trecut. De această dată îmi revine plăcerea de-a informa asupra unui record mondial stabilit de Rolf Zuckowski, un compozitor, muzician şi interpret născut în 1947, în Hamburg. Această performanţă constă în vânzarea albumului său de colinde <<Winterkinder>> (1987) în nu mai puţin de 1,5 milioane de exemplare. Şi ceea ce nu au reuşit mulţi la noi, responsabili ai Asociaţiei Industriei Muzicale din Republica Federală Germania, au reuşit – au dovedit şi certificat numărul menţionat puţin mai sus. Curiozitatea m-a împins să caut pe site-urile caselor de producţie din România numere exacte ale albumelor de colinde vândute de cei mai cunoscuţi interpreţi şi compozitori români de pretutindeni, însă tot ce am putut găsi era un standard “se acordă … pentru cele mai multe albume vândute”.

Zuckowski şi-a început impresionanta carieră ca membru al trupei şcolii Albrecht-Thaer-Gymnasium, din Hambrug ca solist şi chitarist. Renunţă la studiile economice ale universităţii din oraşul natal în momentul în care primeşte de la tatăl său cadoul suprem, o chitară. În 1972 ocupă poziţia de asistent al managerului casei de producţii Hans Sikorski. Viaţa i-a oferit o familiei numeroasă – pe doamna Monika Zukowski, Anuschka şi Alexander. Responsabilitatea şi dedicarea în rolul de tată i-au influenţat puternic cariera, el compunând în mare parte versuri dedicate copiilor. De-a lungul carierei a obţinut un număr important de distincţii şi premii pentru prezenţa continuă în viaţa copiilor – în rolul de mentor, de speaker, sau în funcţii de conducere ale unor fundaţii pentru susţinerea acestora.

În cei 35 de ani de creaţie continuă, Rolf Zuckowski a scos peste 50 de albume, obţinând de 40 de ori Aurul şi de 16 ori Platina. Într-un interviu acordat ziarului Süddeutsche Zeitung artistul n-a vrut să acorde un răspuns concret jurnalistului cu privire la valoarea sau raritatea compoziţiei sale. El menţionează însă că aceste minuni, numite copii, pot fi cele mai entuziaste, colorate, cinstite şi exigente fiinţe, însă nu sunt supuse precum adulţii trendurilor. Pornind de la acest ultim aspect, dacă unui copil îi place o anumită melodie sau gen muzical, este capabil să o asculte la nesfârşit.

În continuare propun un exerciţiu de pierdere în traducerea versurilor colindei <<Winterkinder>>, încercând să păstrez mesajul …

Winterkinder können stundenlang am Fenster stehn

und voll Ungeduld hinauf zum Himmel sehn.

Winterkinder in den Bergen oder an der See,

alle warten auf den ersten Schnee.

Sie wollen nicht immer nur durch grauen Nebel schaun,

sie wollen lieber einen grossen Schneemann baun.

Winterkinder können stundenlang am Fenster stehn…

Sie träumen von Schlittschuhlaufen und der Rodelbahn

und davon, endlich wieder Schuss ins Tal zu fahrn.

Winterkinder können stundenlang am Fenster sthen

und voll Ungedulg hinauf zum Himmel sehn.

Winterkinder in den Bergen oder an der See, alle

warten auf den ersten Schnee…

Copiii, iubitori de iarnă, pot petrece ore-n şir în picioare la fereastră

și să privească nerăbdători cerul.

Copiii, iubitori de iarnă, de la munte sau de la mare,

toţi așteaptă prima zăpadă.

Ei nu vor să privească întotdeauna numai prin ceața gri

ei preferă să construiască un om mare de zăpadă.

Copiii, iubitori de iarnă, pot petrece ore-n şir  în picioare la fereastră …

Ei visează la patinaj și la săniuș

și în cele din urmă să coboare cât mai repede în vale.

Copiii, iubitori de iarnă, pot petrece ore-n şir în picioare la fereastră

și să privească nerăbdători cerul.

Copiii, iubitori de iarnă, de la munte sau de la mare,

toţi așteaptă prima zăpadă.

În noiembrie 2012 artistul şi-a anunţat retragerea din turnee şi implicit de pe scenă, dorind să petreacă mai mult timp cu familia şi cercul de prieteni.

Oana Lăzăroiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508