La Editura Humanitas, colecţia “X idei ale lui Y”, va apărea volumul “14 idei ale lui Ludwig Wittgenstein” de Gheorghe Ştefanov.
„Wittgenstein nu a privit problemele filozofice cu care s-a confruntat în maniera cercetătorului care caută în mod detaşat soluţii. El era măcinat de problemele respective. Trăia un puternic disconfort atunci când se gândea la chestiuni filozofice, dar continua să o facă, fiindcă i se părea important. Era important, pentru el, să ajungăla gânduri limpezi, dar aceasta doar întrucât credea că un om care se eliberează din încurcăturile exasperante ale limbii (şi implicit ale gândirii) poate să trăiască o viaţă mai bună.“ (Gheorghe Ştefanov)
GHEORGHE ŞTEFANOV (n. 1972) este lector universitar la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, ţinând, printre altele, cursuri de introducere în filozofie, gândire critică, epistemologie, filozofia limbajului, filozofia logicii, filozofia ştiinţei, filozofia tehnologiei, filozofia religiei, precum şi cursuri speciale despre Wittgenstein, Aristotel şi Platon. Din anul 2001, este doctor al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre filozofia lui Wittgenstein. A efectuat stagii de cercetare la Oxford (în 1998 şi 1999) şi la Berlin (în 2002, în cadrul unui program special de burse al fundaţiei Alexander von Humboldt). Este membru al Societăţii Române de Filozofie Analitică şi al Society for Philosophy of Agency. A publicat în ţară şi în străinătate articole din aria sa de interese, editând (în colaborare) mai multe lucrări de specialitate: Teoria cunoaşterii (Editura Universităţii din Bucureşti, 1999, 2005), Ludwig Wittgenstein în filozofia secolului XX (Editura Polirom, 2002), Introducere în teoria cunoaşterii ştiinţifice (Editura Universităţii din Bucureşti, 2004), Problema minte-creier în neuroştiinţa cogniţiei(Editura Universităţii din Bucureşti, 2013). Traduceri: A.C. Grayling, Wittgenstein (Humanitas, 1996, 2006), Jonathan Dancy şi Ernest Sosa (editori), Dicţionar de filozofia cunoaşterii (Editura Trei, vol. I, 1999, vol II, 2001; în colaborare), Ludwig Wittgenstein, Câteva remarci asupra formei logice (Humanitas, 2010).