spot_img

Prima Gală a Fundaţiei Universitare „Carol I”, sub semnul excelenţei şi al reconfigurării elitelor româneşti

Joi, 28 februarie 2013, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, a avut loc prima Gală a Fundaţiei Universitare „Carol I”, care a fost reînfiinţată după mai bine de şase decenii de inexistenţă. În cadrul evenimentului, cei prezenți le-au putut vedea și asculta pe Alexandra Otiman, Andreea Lupşor şi Mădălina Popîrţaru, cele trei șefe de promoție din domeniile matematicii aplicate, istoriei și respectiv comunicării/relațiilor publice cărora Fundaţia le oferă burse de merit pentru aprofundarea studiilor. De asemenea, a avut loc și un recital extraordinar al renumitei pianiste Ilinca Dumitrescu, alături de invitatul său, fagotistul Vasile Macovei. Iniţiatoarea şi preşedinta Fundaţiei este Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Scriitorul Dan Mircea Cipariu a fost moderatorul evenimentului și a început printr-o scurtă incursiune în istoria Fundației Universitare ”Carol I”: ”Sunt bucuros să fim împreună la Gala Fundaţiei Universitare ”Carol I”. Un eveniment simbolic prin care relansăm, după mai bine de 60 de ani de inexistenţă, fundaţia gândită de Regele Carol I şi sfetnicul său de atunci, primul ministru Lascăr Catargiu. Fondatorul de atunci al fundaţiei şi-a dorit să înfiinţeze “un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”. Sunt cuvinte din Scrisoarea pe care Carol I a adresat-o la 3 mai 1891 sfetnicului său Lascăr Catargiu, scrisoare considerată un autentic Act de întemeiere. Fundaţiunea avea scopul de a  întări “frăţia printre tinerimea universitară” şi  de a hrăni “simţământul patriotic care înalţă sufletul ei”, Vreme de 50 de ani, Fundaţiunea a acordat ajutoare pentru tipărirea unor lucrări valoroase şi a tezelor de doctorat, premii de încurajare, burse pentru studenţi şi subvenţii.

În vremea facebook-ului şi a crizei mondiale şi identitare, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, doamna Mireiile Rădoi, împreună cu douăzeci de oameni hotărâţi să îşi asume o datorie de onoare, au dus până la capăt proiectul de a recupera măcar o parte din prestigiul şi imensa valoare simbolică a Fundaţiunii Universitare Carol I, inaugurată oficial în 14 martie 1895. Acest gest de recuperare a unui patrimoniu de spirit ne îndreptăţeşte să credem că în vremea diferitelor dictaturi ale zilei, de la cea a imaginii, a consumismului, a tabloidizării sau a virtualizării, mai există puncte de sprijin cu ajutorul cărora să putem pune universul nostru în autentică şi organică mişcare.”

Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrală Universitară ”Carol I”, este și inițiatorul reluării activității Fundației Universitare ”Carol I”.

”Pentru omul modern, îngerul e rareori mai mult decât prilejul unui surâs, scria pe bună dreptate Andrei Pleșu. Cred din toată inima că Îngerul acestei biblioteci s-a îngrijit să fim astăzi aici. Un Înger cu grea misiune: acum 122 de ani Carol I semna actul de întemeiere al acestui așezământ, inaugurat apoi după 4 ani… Fundațiunea avea scopul de a întări ”frăția printre tinerimea universitară” și a hrăni ”simțământul patriotic care înalță sufletul ei”! acum 99 de ani, la 9 mai, aici a fost ultima apariție publică a lui Carol I.

În timpul bombardamentelor din august 1944, clădirea Fundației a fost incendiată și grav avariată. Depozitele de carte au trebuit mutate, apoi reinventate. Îngerul s-a îngrijit ca, în câțiva ani, biblioteca să-și redeschidă porțile.

Cutremurul din 1977 a afectat grav edificiul în care ne aflăm, inclusiv structura sa de rezistență. Îngerul a restaurat-o din nou, cu mare dedicație, inclusiv detaliile arhitecturale ale Aulei.

Dar cea mai grea încercare la care a fost supusă această instituție a avut loc în decembrie 1989, când Biblioteca și-a pierdut chiar trupul: clădirea a fost complet distrusă, dar și o jumătate de milion de cărți, printre care ediții foarte rare, 12 mii de volume de bibliofilie, 3 700 manuscrise și scrisori – iremediabil pierdute. Înlăcrimat dar mai puternic ca niciodată, Îngerul și-a întins aripa și a reușit să-i inspire pe cei care au început opera de reconstrucție a clădirii pe de o parte, a  colecțiilor pe de altă parte! Destinul unor mari biblioteci a fost să ardă de-a lungul veacurilor, nu toate au avut, însă, energia de a renaște din propria-i cenușă.

Având convingerea că în România zilelor noastre este nevoie de a recupera măcar o parte din forța spirituală, prestigiul și valoarea generoasei instituții, de la începutul secolului trecut, acum aproape un an am reînființat Fundația Universitară Carol I. Da, elita românească trebuie să se recoaguleze. Iar această fundație, al cărei statut actual a fost inspirat din statuetele inițiale, aspiră să devină un reper în peisajul organizațiilor de cultură și educație din țara noastră, precum și un partener de calitate, proeminent, pentru instituțiile internaționale.

Principiile după care se ghidează Fundația au în vedere sprijinirea generației viitoare de oameni de valoare; echidistanță față de politic; cultivarea toleranței și a egalității în drepturi și îndatoriri; respectarea drepturilor omului, a libertăților individuale și a dreptului la proprietate; susținerea dezvoltării durabile și a respectului față de mediu. Iar acestea se materializează prin inițiative, inclusiv de antreprenoriat social. Generăm idei care adună în jurul lor persoane care capitalizează proiectele, le transformă în acțiuni cu valoare adăugată pentru societate. Progresul este rezultatul unui efort comun în jurul unor vectori torță. Prin urmare, ne propunem să devenim un exportator, un ferment pentru alte asociații și fundații care sunt în armonie cu aceste principii, un integrator al diferitelor demersuri din întreaga țară”, a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrală Universitară ”Carol I” și președintele Fundației Universitare ”Carol I”.

Dan Mircea Cipariu: ”Mi-a plăcut ideea doamnei Mireille Rădoi de a face această gală după ce Fundațiunea a demarat și a pus în operă două proiecte importante: Strada de C`Arte, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, și un program de burse destinate sprijinirii unor tineri masteranzi cu performanțe desoebite.

Strada de C`Arte este un proiect care a devenit deja un brand cultural. Mari personalități ale culturii noastre au lansat cărţi, au susţinut prelecţiuni, recitaluri publice, au lansat filme ori au participat la dezbateri de substanţă, dacă e să-i amintesc aici, la o repede ochire, pe Răzvan Theodorescu, George Maior, Ioan Groşan, Dan Piţa, Florin Iaru, Ioana Crăciunescu, Maria Răducanu, Mircea Tiberian sau Mike Godoroja. Ediţia a treia a acestui program cultural va avea loc anul acesta între 20-29 septembrie.

Fundaţia Universitară „Carol I” a demarat în anul 2013 un program de burse destinate unor tineri cu performanţe deosebite. În urma unui proces de selecţie derulat în perioada noiembrie-decembrie 2012, membrii fondatori au ales trei şefi de promoţie ai Facultăţilor de Matematică, Istorie si respectiv Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Bursele de merit oferite de Fundaţie sunt menite să îi sprijine să-şi continue studiile masterale pe toată durata anului 2013.
Cele trei masterande sunt Alexandra Otiman, Andreea Lupşor şi Mădălina Popîrţaru, trei tinere cu rezultate extraordinare dar şi cu aspiraţii, idealuri şi valori pe măsură.”

Mădălina Popîrțaru a obţinut licenţa în Comunicare şi Relaţii Publice ca şefă de promoţie a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Univeristatea din Bucureşti. Urmează în prezent cursurile unui program masteral „Analytic Philosophy”, dar şi cursurile Facultăţii de Drept a aceleiaşi universităţi. Are o activitate extracurriculară impresionantă, printre care şi programe de practică la Consiliul Superior al Magistraturii, Administraţia Prezidenţială sau Centrul de Resurse Juridice. Mădălină este o bună cunoscătoare a limbilor engleză şi franceză.

”Este o onoare pentru mine să reprezint în această seară Fundația ”Carol I” în calitate de bursier. În urmă cu câteva luni, după ce am absolvit facultatea, am fost contactată de această fundație pentru a-mi depune candidatura. Obținerea acestei burse mi-a demonstrat mie că alegerile pe care le-am făcut nu sunt necugetate. Nu minimizez importanța experienței profesionale, însă aceasta trebuie însoțită de teorie. Susținerea funației îmi demonstrează că sunt pe drumul cel bun”, a spus Mădălina.

Alexandra Otiman este dublu licenţiată la Facultăţile de Matematică-Informatică, unde a absolvit ca şefă de promoţie, şi de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea din Bucureşti. Urmează cursurile unui masterat în Criptologie şi Teoria Codurilor în cadrul aceleaşi Universităţi. Este în prezent asistent de cercetare la Institutul de Matematică al Academiei Române unde se ocupă cu precădere de studierea invarianţilor în geometria analitică. Alexandra vorbeşte fluent limbile engleză şi germană.

”Mă bucur enorm să mă aflu printre bursierii fundației. În primul rând ideea de a da aceste burse mi se pare minunată. Această bursă pentru mine este o șansă reală de a-mi continua proiectele. Pentru că sunt studentă la facultatea de matematică,  pot spune că în viață este bine să fim realiști și pragmatici, și aceasta este o reală șansă”, a declarat Alexandra.

Andreea Lupşor a absolvit ca şefă de promoţie Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi urmează cursurile unui program masteral Istorie şi Civilizaţie – Istorie Contemporană la aceeaşi universitate. Andreea este redactor la Revista Historia şi vorbeşte limbile engleză, franceză şi rusă.

”Anul acesta s-ar împlini 65 de ani de la desființarea fundației. A fost o greșeală și ca istoric pot spune că rareori se repară așa ceva. Este o onoare pentru mine și colegele mele să reluăm șirul bursierilor. Sperăm să ne achităm cu succes de această datorie”, a spus și Andreea, cea de-a treia bursieră.

Gala s-a încheiat cu un recital de pian, susținut de pianista de talie mondială Ilinca Dumitrescu. Invitatul acesteia în cadrul recitalului a fost fagotistul Vasile Macovei. Momentul muzical oferit de cei doi soliști a întregit atmosfera de sărbătoare, dar i-a și dus cu gândul pe cei din sală la minunatele evenimente care se desfășurau, în același loc, la începutul secolului trecut, uneori chiar în prezența Regelui Carol I.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508