Vineri, 1 martie 2013, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio va susţine un concert Mozart, sub bagheta lui Mădălin Voicu. Invitatul acestui eveniment este pianistul Horia Mihail. Seara se va deschide cu celebra uvertură a operei „Nunta lui Figaro” şi va continua prin Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, una dintre cele mai iubite creaţii mozartiene, la graniţa între perfecţiunea clasică şi pasiunea romantică. Programul va fi încheiat de Simfonia nr. 40 în sol minor. În amintirea marelui artist de la a cărui naştere se împlinesc în 2013 nouăzeci de ani, Orchestra Naţională Radio – ce reprezintă şi primul ansamblu în care a cântat Ion Voicu – îi dedică un concert extraordinar în prima zi a primăverii.
Ion Voicu început studiul viorii la vârsta de 6 ani, după câţiva ani profesorul său (student la Conservator) s-a declarat depăşit de micul lui elev, la 14 ani a fost admis la Academia Regală de Muzică din București, unde a intrat direct în anul V şi a reușit să absolve cursurile care durau șapte ani, în doar trei ani. Este vorba despre unul dintre marii violonişti români – ION VOICU – artist născut într-o familie de muzicieni, care s-a perfecţionat cu Enescu, a lucrat şi sub îndrumarea marelui violonist rus David Oistrakh şi pe parcursul a 50 de ani de carieră a susținut sute de concerte în întrega lume.
Descoperind tainele muzicii prin intermediul viorii, MĂDĂLIN VOICU a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, pasiunea muzicianului îndreptându-se ulterior asupra dirijatului, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky.
Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii „Oltenia” şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară, iar concertele susţinute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul şi peste hotare. A susţinut concerte alături de Orchestra de cameră „Bucureşti”, înfiinţată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.
Alături de cariera sa artistică Mădălin Voicu s-a dedicat între anii 1990-1995 şi unei intense activităţi didactice, la pupitrul Orchestrei Conservatorului din Izmir (Turcia). Mădălin Voicu este un promotor al tinerelor generaţii de muzicieni, iar prin intermediul Fundaţiei Internaţionale „Ion Voicu”, realizează o serie de concerte, numeroşi artişti fiind răsplătiţi cu premii din partea Fundaţiei.
Pianistul HORIA MIHAIL şi-a desăvârşit pregătirea muzicală la Universitatea din Illinois şi la cea din Boston, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».
Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor”, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, “Vioara lui George Enescu la sate” alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a. În anul 2013, Horia Mihail va continua proiectele turneelor naţionale iniţiate în ultimii ani.